Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/01/8/68117/

Знайдено найдавніше у світі зображення Вавилонської вежі

08.01.2012
Найдавніше у світі зображення Вавилонської вежі, точніше - реального прототипу біблійної споруди - виявлене на одній із стел Нововавилонського царства, що зберігається в приватній колекції.

Про це повідомляє "Газета по-українськи".

Міжнародна команда вчених завершила переклад великої порції древніх клинописних текстів з унікальної колекції норвезького бізнесмена Мартіна Шейена (Schøyen Collection). Вона охоплює десятки тисяч рукописів, що тягнуться в часі більш ніж на п'ять тисяч років.

Написи на цьому чорному камені датовані 604-562 роками до нашої ери. На плиті зображені цар Навуходоносор II, що правив Вавилоном більше 2500 років тому, і легендарна Вавилонська вежа.

Фото: gazeta.ua

Якщо говорити точніше, то, звичайно, перед нами не вона буквально, а зіккурат Етеменанкі. Цю 91-метрову споруду історики вважають прообразом легендарної вежі з Біблії.

Колосальна семиярусна будівля з храмом на вершині не тільки представлена у вигляді збоку, але й забезпечена планом внутрішніх приміщень.

Написи чітко визначають вежу як "великий зіккурат Вавилона". На стелі цар Навуходоносор сам розповідає про конструкції: "Я зробив її на подив людей світу, я підняв її вгору в небо, зробив двері для воріт, покрив її бітумом і цеглою".

Знайдено поховання біблійного пророка Захарії

Даний камінь представляє перше зображення легендарного зіккурата за правління Навуходоносора II. Саме при ньому Етеменанкі, побудований раніше, але потім зруйнований та відновлений, був реконструйований востаннє, причому дуже виріс у розмірах, так що став найвищою спорудою Вавилона.

 

Написи на камені також дають натяк на походження біблійної історії з різними народами, які зібралися і надумали побудувати вежу висотою до небес.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".