В Росії продають учнівські зошити з зображенням Сталіна. ФОТО

Поміж історичних фігур на обкладинках учнівських зошитів із серії "Великі імена Росії" є і Сталін. Про нього пишуть таке: "Країна отримала потужну промисловість, промисловість виробила сучасне озброєння, озброєння зробило армію СРСР однією з найсильніших у світі".

Про це пише ЖЖ-юзер varfolomeev.

Ось такі звичайні учнівські зошити в клітинку на 48 аркушів він сфотографував у відділі шкільно-письмового приладдя Московського Будинку книги:

 

Вони видані в пам'ятній серії "Великі імена Росії", з багато оформленою суперобкладинкою, на одній з яких - портрет героя-генералісимуса при повному параді.

15 гріхів Канібалісімуса. Про те, які злочини вчинив Сталін

"Апологією тирана в чистому вигляді, втім, зошити назвати не можна, - пише блогер. - На останніх сторінках вміщено щось на зразок історичних довідок".

 

Про Сталіна написано наступне:

"Одна з найбільш суперечливих фігур... Для одних він - породження пекла і мало не сам Сатана, для інших - найбільший вождь всіх часів... Підкилимова боротьба ніколи не буває чистою і чесною: подальші роки підтвердили цю тезу величезною кров'ю...

Всього за роки правління Сталіна було розстріляно більше 640 000 чоловік, 2 400 000 було відправлено в табори, 765 000 було вислано. Однак у ці ж роки проводились в життя - правда, знову суворими методами - дві програми, які дозволили подолати вікову відсталість Росії - колективізація та індустріалізація...

Країна отримала потужну промисловість, промисловість виробила сучасне озброєння, озброєння зробило армію СРСР однією з найсильніших у світі..."

 

Цей текст супроводжують і кілька фотографій, в т.ч. ГУЛАГу і його в'язнів, пише блогер.

У листопаді 2011 року в Тернополі після втручання міського управління торгівлі було припинено продаж зошитів із зображенням Сталіна з серії "Гламурні лідери".

У листопаді 2010 року в російській Пензі було спалено тираж учнівських зошитів із історичною довідкою про пілотів нацистських ВПС.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.