Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/04/17/81388/

СБУ не дала вивезти в Росію унікальну книгу вартістю 900 тисяч. ФОТО

17.04.2012
Працівники СБУ та прикордонники затримали на Харківщині двох 23-річних громадян Росії, які намагалися незаконно вивезти з України унікальне видання - книгу "Історія та пам'ятки візантійської емалі" (1892).

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на прес-центр управління СБУ в Харківській області.

Книга була виявлена ​​в моторному відсіку автомобіля, на якому їхали молоді люди.

"Антикварний фоліант, більш відомий фахівцям за скороченою назвою "Візантійські емалі", належить до культурних цінностей, які мають історичне значення.

За даними офіційної експертизи, вартість вилученої книги становить 900 тисяч грн. Зараз співробітники СБУ встановлюють, як рідкісна книга потрапила до росіян.

Фото: "Медіапорт"

Слідчий відділ Управління СБУ в Харківській області порушив кримінальну справу стосовно контрабандистів за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2. ст.15, ч.2 ст.201 (замах на контрабанду, вчинений за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу Україні.

Книга "Візантійські емалі. Збори О. В. Звенигородського. Історія та пам'ятники візантійської емалі" (СПб., 1892) має 394 сторінки і 28 листів кольорових ілюстрацій (хромолітографія). Вона була випущена у  шкіряній палітурці білої шагрені з тисненням червоним золотом.

Суперобкладинки і закладка - кольорова парча із золотом. Друковані форзаци - візантійський орнамент із золотом. Обкладинки - хромолітографія зі сріблом.

 

Ідея оформлення належала самому збирачеві емалей, професору Санкт-Петербурзького університету Олександру Звенигородському. Ця книга стала однією з найдорожчих для свого часу, приблизно 1000 карбованців золотом за примірник.

Загалом було надруковано 600 примірників (по 200 російською, французькою та німецькою мовами).

 

Російський варіант набирали спеціально відлитим для цього видання шрифтом (за основу взяли шрифти Остромирова Євангелія).

 

Видання було не для продажу. Всі його примірники було пронумеровано і підписано, із вказівкою прізвища людини, котрій він призначався.

Весь наклад призначався "коронованим персонам, відомим ученим і визначним бібліотекам". Більшість примірників опинилась за кордоном - у королів Італії, Швеції,  Румунії, Іспанії, турецького султана, Бухарського еміра, Австрійського імператора тощо.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".