Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/05/15/85684/

НА ЛУГАНЩИНІ ЗНАЙШЛИ СТАВКУ ХАНА ЗОЛОТОЇ ОРДИ

15.05.2012
В ході історико-краєзнавчого дослідження на території Попаснянського району Луганської області співробітниками археологічного центру "Спадщина" СНУ ім. Даля було виявлено місце розташування літньої ставки хана Золотої Орди (приблизно датованої XIV століттям).

Про це повідомляє Cxid.info з посиланням на наукового керівника центру, доктора історичних наук Сергія Санжарова.

За словами науковця, місце самої ставки вдалося знайти за великим скупченням древніх артефактів.

Об'єкт був виявлений місцевими жителями ще в 60-х роках минулого століття, оскільки тут, на правому березі Сіверського Дінця були прокладені канали зрошення і під час прополки регулярно знаходили монети. Два роки тому туди виїжджали нумізмати. Завдяки їм про це місце дізналися і луганські археологи.

Досліджене місце являє собою коло діаметром близько 800 метрів і займає гребінь високого вододільного плато, обмеженого з півдня і з півночі ярами.

З історичних джерел відомо, що татари ставили юрти навколо намету хана. По колу й залягали артефакти, знайдені луганськими археологами на обстеженій території.

В ході обстеження знайдено більше 3 тисяч мідних і срібних монет, залізні бойові сокири, кінські вудила, жіночі прикраси, також заготовки для карбування монет.

Знайдені речі. Фото з блогу голови Спілки археологів Луганщини Олексія Бритюка

"Це свідчить, що в цьому місці велася карбування, а робити це могли тільки при дворі хана, - стверджує Санжаров. - Частина монет викарбувана від імені хана Абдаллаха, який правив з 1361 по 1370 роки. Очевидно, йому і належала знайдена стоянка".

Археологи написали в облдержадміністрацію прохання поставити виявлений пам'ятник на державний облік і вжити заходів з його охорони та популяризації.

"Виявлення об'єкта такого роду - вкрай рідкісне явище, майже унікальне, - заявив Санжаров. - Тим більше для Луганської області. Знахідка підтверджує, що в ті далекі часи тут у нас був не дикий степ. Тут вершилася історія".

За його твердженням, на території Україні досі чітко не встановлено жодного місця ханської ставки, хоча відомо, що вони тут були. Літня резиденція, виявлена ​​в Попаснянському районі, є "першою ластівкою".

Читайте також: "XIV сторіччя: як Україна звільнилася від Золотої Орди"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".