Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/05/28/87383/

Тимоті Снайдер звинуватив Колесніченка у порушенні авторських прав

28.05.2012
Професор Єльського університету Тимоті Снайдер заявляє про порушення своїх авторських прав з боку народного депутата України від Партії регіонів Вадима Колесніченка, вимагає вибачень і знищення всіх паперових копій його книги.

Про це йдеться в офіційній заяві Снайдера, переданій УНІАН.

Зокрема, професор зазначив: "З подивом дізнався, що моя стаття з блогу в New York Review of Books була передрукована в збірці "ОУН і УПА: дослідження про створення "історичних" міфів" (Київ, 2012). Зазвичай, я не проти передруку своїх матеріалів на інші мови - але за однієї умови: дотримання авторських прав".

Професор Єльського університету зазначає, що досі всі його україномовні публікації - статті в журналі "Критика" і дві книги у видавництві "Грані-Т" - дотримувалися цього правила.

"Але воно було грубо порушено укладачами збірника, - пише Снайдер. - Видавці цієї книги - Міжнародний антифашистський фронт і Міжнародний благодійний фонд Дніпро-Січ (його співголовою є Вадим Колесніченко) - зверталися до мене за дозволом на передрук цього матеріалу, але я їм відмовив".

Тому, на думку Снайдера, поява цього матеріалу в згаданому збірнику не може кваліфікуватися інакше, як грубе порушення його авторських прав.

Крім того, зазначає професор, "вони двічі ввели в оману потенційних читачів: по-перше, назвавши мій матеріал "наукові статті" (насправді, це є записом в блозі, яка має свої правила і жанр, що відрізняється від академічної публікації), по-друге, перекрутивши послідовно протягом всієї книги моє прізвище (Шнайдер замість Снайдер)".

Снайдер підкреслив, що Україна зараз переживає не найкращі часи і як ніколи потребує дотримання правил цивілізованої поведінки.

"Це стосується, зокрема, такого чутливї і вибухонебезпечнї ділянки, як історична пам'ять та історична політика. Поведінка видавців збірника ОУН і УПА не є взірцем ні цивілізованості, ні чуттєвості. Воно завдає шкоди не тільки особисто мені, а й самій Україні та її образу у всьому світі", - зазначив професор Єльського університету.

У своїй заяві він вимагає від видавництва - і особисто від народного депутата Колесніченка, співголови Міжнародного антифашистського фронту і автора передмови до цього збірника - публічно вибачитися за порушення його авторських прав, а також зняти цю книгу з інтернету і знищити всі її паперові копії.

В протилежному випадку Снайдер вважає можливим розглядати варіанти захисту своїх прав за допомогою юридичних засобів.

Конспект одного з виступів Тимоті Снайдера в Україні читайте в розділі "Тексти"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".