Оголошено громадський конкурс на оформлення Гостиного двору

Оголошено громадський конкурс на кращий проект архітектурно-художнього оформлення внутрішнього простору пам’ятки архітектури "Гостиний двір" на Контрактовій площі в Києві.

Про це повідомляється на сайті конкурсу, започаткованого активістами спільноти "Гостинна республіка", яка змагається за те, щоб на Подолі були представлені інтереси киян щодо облаштування громадсько-культурного простору.

Метою конкурсу є оформлення кращих пропозицій щодо архітектури та дизайну при оформленні внутрішнього дворику під функції громадського використання, а саме відпочику, проведення культурних та музичних заходів за громадською ініціативою.

Пропонується засобами архітектури та дизайну створити атмосферу духовності та затишку. Цими ж засобами необхідно створити функціональне означення характерних місць входів, обслуговування, відпочинку та майданчиків для вистав.

Орієнтовна кількість відвідувачів громадсько-культурних заходів - до 200 чоловік.

Архітектурно-художні та дизайнерські рішення, як і матеріали для їх реалізації, мають бути високої якості та органічно пов’язуватися з архітектурою Гостиного двору.

До участі в конкурсі запрошуються усі охочі фахівці.

Матеріали на конкурс подаються під девізом у формі шестизначного номера, який позначатиметься на перших сторінках у верхньому кутку проекту, що складатиметься з:

- план першого поверху Гостиного двору в м 1:100, 1:200;

- розріз – м – 1:100, 1:200;

- пояснювальна записка;

- інші матеріали за бажанням автора;

- конверт з девізом, в якому вказуються прізвища автора чи авторів, адреси та номери контактних телефонів.

Конкурсні матеріали подаються у вільній формі.

Прийом конкурсних матеріалів буде здійснюватися 9-10 серпня 2012 з 10:00 до 20:00 у внутрішньому дворику пам’ятки архітектури Гостиний двір.

Умови конкурсу, план і розріз будівлі Гостиного двору можна отримати на цьому сайті.

За довідками звертатися за телефонами:

- організаційні питання конкурсу - 066-048-66-03 Євген Карась;

- проектні питання конкурсу - 063-747-06-44 Тарас Годованець;

- електронна скринька – konkurs.hostdvir@gmail.com.

За результатами конкурсу журі визначає 5 кращих проектів та призначує цінні призи та грамоти. В журі ввійдуть відомі архітектори та діячі культури і мистецтв. Список членів журі буде опубліковано незабаром.

Наразі організаторам надає фахові консультації Микола Леонідович Жаріков, головний архітектор м.Києва в 1987-1992 роках.

Кращі роботи після громадського обговорення будуть передані в КМДА. Водночас організатори конкурсу звернуться до спонсорів з пропозиціями взяти участь у фінансуванні робіт в разі їх схвалення.

"Проведення конкурсу є одним з етапів боротьби громадськості Києва проти рекострукції Гостиного двору та ганебного рішення про анулювання його статусу пам’ятки архітектури, - зазначають організатори конкурсу. - Українцям необхідне розширення громадсько-культурного простору, а не черговий торгівельний центр".

Дивіться також:

Гостинна республіка. Як захищають Гостиний двір. СЛАЙДИ

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".