Спецпроект

Естонські газовики розмістили на своїй рекламі концтабір Аушвіц. ФОТО

Естонська газова та опалювальна фірма GasTerm розмістила на своєму сайті фотографію воріт музею нацистського концтабору Аушвіц (Освенцім) із написом Arbeit macht frei ("Праця звільняє") як рекламу.

Зображення було підписане: "Газове опалення - гнучке, зручне та ефективне", повідомляє Delfi.

Пізніше компанія видалила фотографію, проте скріншот сторінки зберігся в кешах пошукових систем.

На даний момент підпис супроводжує інший знімок на головній сторінці сайту компанії, де зображена палаюча газова конфорка. До підпису додано текст: "Якщо розміщена тут раніше фотографія заподіяла комусь незручність, ми щиро вибачаємося".

 Скріншот з офіційного сайту естонських енергетиків

Інцидент із фотографією прокоментував виконавчий директор GasTerm Свен Лінрос. За його словами, він зробив знімок, розміщений на сайті, самостійно, коли побував на екскурсії в музеї концтабору Аушвіц.

Розміщення фото на сайті голова компанії пояснив тим, що "газове опалення часто пов'язують із подіями Голокосту"."Ми часто чуємо жарти щодо того, що Гітлер наклав на себе руки, бо отримав рахунок за газ", - зазначив він.

За словами Лінроса, в музеї він дізнався, на свій подив, що і в тамтешніх будівлях використовували газове опалення. "Про газовому опаленні часто говорять, що воно вибухає, отруює, але в Освенцімі використали отруйний газ, а не природний газ або газове паливо", - пояснив він.

Аушвіц розвалюється. Потрібні гроші на реставрацію музею

Виконавчий директор кілька разів наголосив, що все це не було провокацією, однак у підсумку все ж сказав, що "легка провокація, можливо, не була самою гарною ідеєю. Прийшло декілька злих листів від людей, які не були з нами згодні".

Лінрос зазначив, що сайт його фірми відвідують в основному її клієнти, і їм він сам уже все пояснив, тож жодних проблем через фото не виникло. Директор запевнив, що фото не було задумане як реклама, або для того, щоб висіти на сайті вічно.

"Не готовий для великих суперечок або уваги ЗМІ", - сказав Лінрос в підсумку. Він зізнався, що засуджує злочини, вчинені в Освенцімі, і що під час відвідин музею відчув жах через скоєне в концтаборі.

Фабрика смерті. Екскурсія концтабором Аушвіц. ФОТО

Комплекс концтаборів "Аушвіц-Біркенау" у часи нацистської окупації був розташований на території Польщі, біля міста Освенцім. У таборах було знищено більше мільйона чоловік, переважно євреїв. Пізніше на території Освенціма було створено музей.

Це вже не перший раз, коли зображення Аушвіца використовується у рекламі. В січні цього року спортзал у Дубаї використав фото з концтабору вкупі зі слоганом "Скажи калоріям "До побачення".

Дивіться також:

Золоті жнива. Як польські селяни розкопували могили в нацистських таборах

В Рівному демонтували лайтбокси з рекламним Леніним. ФОТО

Українці зробили рекламу горілки з Гітлером і Сталіним. ФОТО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.