Google запустив сайт про історію кібернетики і комп'ютерів в Україні

Компанія Google спільно з Фондом історії та розвитку комп'ютерної науки і техніки створили проект "Інформаційні технології в Україні: історії та особистості" - про те, як народжувалися перші ЕОМ в Україні і які люди їх створювали.

Про це ІП повідомили у прес-службі Google в Україні.

Проект став можливим завдяки книгам і статтям відомого українського вченого Бориса Малиновського - очевидця та учасника цих подій, який першим висвітлив тему становлення української ІТ-галузі.

Інтернет-адреса проекту - uacomputing.com.

На сайті можна прочитати серію цікавих історій про становлення комп'ютерних технологій і електронних обчислювальних машин (ЕОМ) в Україні:

- появу "Машини логічного мислення" професора О.М. Щукарьова;

- відкриття академіком В.Є. Лашкарьовим p-n переходу, на основі якого був створений напівпровідниковий транзистор;

- створення першого в СРСР і континентальній Європі комп'ютера – "МЭСМ" - під керівництвом С.О. Лебедєва.

МЭСМ - 60 років першому комп'ютеру на континенті!

Окремої уваги заслуговують історії створення першої керуючої машини широкого призначення "Дніпро" і появи перших радянських попередників персональних комп'ютерів.

Далі почалася розробка і впровадження спеціалізованих комп'ютерів і систем управління для військово-морського флоту ("Успіх", "Карат", "Зірка") під керівництвом талановитих інженерів-конструкторів І.В. Кудрявцева, В.М.Плотнікова, О.М.Алещенко, та ін, а також створення бортових комп'ютерів для найпотужніших ракет: від "Сатани" до "Бурану".

Микола Амосов - широко відомий в Україні як видатний хірург і відомий письменник. У нашому проекті розкрита інша, не менш важлива частина його життя, присвячена становленню біокібернетики в Україні, засновником якої він став.

 Перша сторінка проекту має веселенький дизайн

Історію життя і творчості Віктора Глушкова, основоположник інформаційних технологій в Україні, неможливо вмістити в одну статтю.

Він увійшов у вітчизняну історію ІТ як розробник теорії цифрових автоматів, творець багатопроцесорних макроконвеєрних суперЕОМ і організатор Інституту кібернетики АН України, але "головною справою життя" Глушков вважав проект створення Загальнодержавної автоматизованої системи управління економікою СРСР – "ОГАС", з історією якої ми пропонуємо ознайомитися на нашому сайті.

Як створювалася перша у світі енциклопедія кібернетики. Глушков і Бажан

Всього за три післявоєнних десятиліття комп'ютеробудування в Україні наблизилося до світового рівня і подарувало світові цілу низку грандіозних відкриттів і винаходів. В Україні були створені і стали серійно випускатися близько ста різних типів комп'ютерів.

"Історія, на прикладі подій, що відбулися за три післявоєнних десятиліття, показує, - в Україні можливо створювати комп'ютери і технології світового рівня, -  зазначив президент Фонду історії та розвитку комп'ютерної науки і техніки Борис Малиновський. - І я вірю, що в майбутньому Україна не залишить без уваги отриманий раніше досвід і зуміє повторити "комп'ютерний бум" післявоєнних років".

"Ми сподіваємося, що цей проект допоможе українцям відродити інтерес до історії власної країни, - додав директор Google в Україні Дмитро Шоломко. - Допоможе дізнатися нові, часто несподівані факти щодо доробку українських вчених у розвиток світової науки, і отримати натхнення для роботи над новими відкриттями та розробками майбутнього".

Дивіться також:

Інтер-Нєт! Чому СРСР не зміг створити єдину інформаційну систему

Google присвятив головну сторінку уродженцю Львова

В панорамах Google з'явилися історичні пам'ятки Європи. ФОТО

1984: реклама першого Macintosh від Apple. ВІДЕО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.