У Києві відбудеться міжнародна конференція сфрагістів

16-18 листопада в Києві відбудеться Третя міжнародна Сфрагістична конференція. Це єдиний у світі міжнародний форум учених-істориків, які вивчають науку про печатки.

В заході візьмуть участь провідні історики України, Росії, Білорусії, Литви, Польщі та Болгарії, повідомили ІП організатори заходу.

Вперше будуть виставлені та презентовані для представників ЗМІ три унікальні печатки з приватного зібрання колекціонера та мецената Олексія Шереметьєва, що стосуються переламного моменту історії Української православної церкви, нагадують про славні часи козаччини та підтверджують історичні державні відносини київських князів із Візантійською імперією.

Тема цьогорічної конференції - "Сфрагістика суспільних груп та корпорацій (інституцій) країн Центрально-Східної Європи".

Організатори: Інститут археографії та джерелознавства, Інститут історії України, Музей Шереметьєвих і Українське геральдичне товариство.

"Печатки – це історичні артефакти, які проливають світло на справжню історію України, - зазначив один з організаторів конференції Олексій Шереметьєв. - Деякі з них спростовують міф про відсутність традиції української державності, підтверджують унікальність політичного та культурного розвитку нашої країни. Ми робимо все, щоб Київ став провідним центром вивчення сфрагістики в Європі".

Відкриття конференції відбудеться 16 листопада о 12:00 в історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського (вул. Паньківська, 9).

За результатами роботи двох попередніх конференцій вийшли друком два сфрагістичних збірники – унікальні наукові видання, що об’єднали цінний дослідницький матеріал, який стане доступним для науковців і студентів вишів України.

Дивіться також: "Печатки Ярослава Мудрого і Нестора Махна. ФОТО"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.