Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2012/11/21/100891/

Британський музей запустив 60-річний комп'ютер. ФОТО

21.11.2012
У Музеї обчислювальної техніки в англійському місті Блетчлі-Парк можна побачити діючий комп'ютер Harwell Dekatron.

Про це пише gooddays.ru

Британським музейникам вдалося запустити комп'ютер, чий вік нараховує 61 рік. Це ЕОМ Harwell Dekatron з пам'яттю на декатронах.

Вага комп'ютера - дві з половиною тонни. У висоту він сягає двох метрів. Програми для нього зберігаються на паперових стрічках.

Комп'ютер-ветеран

Останні три роки машина перебувала на реставрації. Harwell Dekatron з'явився в 1951 році. Його розробка велася два роки. ЕОМ використовували для розрахунків в дослідницькому центрі атомної енергетики в графстві Оксфордшир.

Незважаючи на значну вагу, часто комп'ютер рахував повільніше, ніж людина. На множення двох чисел у нього йшло до десяти секунд. Однак машина була більш працездатною, ніж людина, і могла обчислювати до десяти годин поспіль.

У 1957 році комп'ютер вступив до коледжу міста Вулвергемптон, де його використовували під час занять по програмуванню.

У 2009 році співробітник Блетчлі-Парк виявив комп'ютер в сховищі музею і вирішив його відновити. Реставратори під час відновлення намагалися не використовувати сучасні деталі, тому реставрація затягнулася.

Як відомо, другий після Harwell Dekatron комп'ютер у Європі було зроблено в Україні, в тому ж таки 1951 році.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".