Фільм про порятунок дипломатів США від революції в Ірані отримав премію. ВІДЕО

Фільм про тріумф ЦРУ над іранськими революціонерами 1979-го року здобув кінонагороду "Золотий глобус". Режисер Бен Аффлек говорить про "сталінський режим" у нинішньому Ірані. В Тегерані незадоволені й хочуть зняти свою версію подій.

У США відбулося нагородження лауреатів кінопремії "Золотий глобус". Цей захід передує найголовнішій події у світі кіно – врученню "Оскарів", яке відбудеться наступного місяця, повідомляє "УП.Життя".

Цього разу "Золотий глобус" отримав фільм "Арґо" – драма, у якій ідеться про порятунок американських дипломатів, захоплених в революційному Ірані в 1979 році.

Автор фільму (і виконавець головної ролі) Бен Аффлек отримав також нагороду як найкращий режисер. Голлівудські коментатори вважають, що ця перемога збільшує шанси фільму "Арґо" на здобуття 24 лютого "Оскара".

"Золотий глобус" за кращу чоловічу роль у драматичному фільмі віддали Деніелу Дей-Льюїсу, який зіграв у біографічній стрічці "Лінкольн" Стівена Спілберга.

"Арґо" розповідає історію, яка відбулася під час ісламської революції 1979 року в Ірані. Тоді у процесі масових виступів проти світської влади прозахідного шаха протестувальники захопили посольство США в Тегерані, взявши в заручники більшість його мешканців.

1979: ісламська революція в Ірані. Як це було. ВІДЕО

Під час колотнечі шістьом працівникам амбасади вдалося втекти. Вони переховувалися у будинках інших дипломатів, переважно канадських, за що ця історія пізніше отримала назву "Канадський стрибок".

Ці хованки тривали три місяці, доки ЦРУ напружено думало, як урятувати американців. Після шалених ідей на кшталт "дати їм велосипеди і хай їдуть до турецького кордону" зрештою вирішили вивезти їх із країни легально - під виглядом знімальної групи науково-фантастичного фільму, яка нібито приїхала в Іран шукати локації для зйомок.

 Постер фільму, створений ЦРУ в рамках легенди

Був створений "офіс" для зйомок фантастичної стрічки під назвою "Арґо" - за романом Роджера Желязни "Князь світла". Написали сценарій, який передбачав зйомки на Близькому Сході. У пресі розміщувалися матеріали про майбутній блокбастер.

Експерт ЦРУ із переодягання Тоні Мендес (його і грає Бен Аффлек) розробив схему легендування, перевдягання, доставки паспортів та матеріалів для зміни зовнішності тощо. Мендесу допомагали канадські урядовці - за сприяння Канади в Тегеран переправили паспорти з фальшивими іранськими в'їзними візами тощо.

Після ряду пригод (в тому числі й за участю іранців, які запідозрили, що щось не так), американці успішно вилетіли з Тегерану у Франкфурт на борту рейсового літака 27 січня 1980 року. Того ж дня посольство Канади було зачинене, а його персонал повернувся на батьківщину.

Американці дякують канадському уряду

Після виходу "Арґо" у прокат восени 2012-го іранський режисер Атоалла Салманян оголосив, що працює над фільмом "Генеральний штаб", який він назвав "адекватною відповіддю неісторичному фільму "Арґо". Стрічка Аффлека викликала незадоволення іранського істеблішменту, і Салманян сподівається на фінансування від урядової Організації з поширення ісламської ідеології.

Сам Бен Аффлек задоволений з такої реакції Тегерану. "Зрозумійте, цей різновид сталіністського режиму в Ірані є надзвичайно репресивним, - зазначив режисер. - І те, що вони змушені робити хід у відповідь, це відзнака для мене".

Дивіться також:

Білоруси зняли фільм-відповідь "Варшавській битві" Гофмана. ВІДЕО

Американці теж зняли фільм про "Матч смерті". ВІДЕО

Російський фільм про війну в Осетії заборонили в Україні. ВІДЕО

"Сталінград" Федора Бондарчука. Репортаж зі зйомок. ФОТО

Голлівудський бойовик про російсько-грузинську війну. ВІДЕО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.