Спецпроект

У Петербурзі створюють музей ленінградського рок-клубу

У Петербурзі стартував збір експонатів для музею історії Ленінградського рок-клубу. В експозицію нового музею могли б потрапити як особисті речі музикантів, так і матеріали, що передають дух епохи, в яку народилося таке незвичайне явище як російський рок.

Про це пише russiantourism.ru.

 

"Якось не зовсім тверезий я пішов пити каву в "Асторії", - згадує екс-музикант Олександр Наумов - Якраз тоді в наше місто приїхав "Роллінг Стоунз". Заходжу я в ресторан і бачу - прямо переді мною Кейт Річардс. Я кричу "Кейт!" І кидаюся на нього. Охоронці навіть в бік відскочили, подумали, що ми давні знайомі. Я подарував Річардсу значок із шотландським прапором, а він мені медіатор.

Тепер цей медіатор Наумов подарував організаторам музею історії Ленінградського рок-клубу.

Ленінградський рок-клуб - унікальне явище культури вітчизняного андеграунду. Відкрившись на початку 1980-х років, він виявився стартовим майданчиком для музичних колективів з усієї країни. Саме звідти вийшли культові групи "Кіно" і "ДДТ", Борис Гребенщиков і В'ячеслав Бутусов і багато хто ще.

Експонат музею 

 

"Потреба в такому музеї величезна, впевнений, що його експозиція буде затребувана глядачем, - міркує письменник, а колись і рок-музикант Володимир Рекшан - У сусідній Фінляндії про російський рок взагалі і Ленінградському рок-клубі зокрема виходять книги. Сюди їдуть групи туристів, охочих долучитися до цієї частини радянської історії, а нам в прямому сенсі нічого їм показувати: будівля на вулиці Рубінштейна, в якому знаходився рок-клуб знесено. Культовий "Сайгон" давно закритий".

 Нові експонати

"Зараз городяни і туристи, які цікавляться історією вітчизняної андеграундної культури можуть сходити на могилу Віктора Цоя на Богословському цвинтарі або в клуб "Камчатка", що відкрився в котельні на Петроградській стороні, де колись працював лідер групи "Кіно". Прямо біля печі, в яку він кидав вугілля, представлені експонати невеликого музею - магнітофон, термос і лопата Цоя, а так само кілька його малюнків. Подібна пам'ять, втім, подобається далеко не всім. Ті ж учасники групи "Кіно" в "Камчатку" не заглядають. Справа навіть не в тому, що цей музей створюють люди, які активніше за всіх гнобили Віктора при житті, - міркує рок-музикант Олексій Рибін - Котельня не була для нього якимось романтичним місцем, де легко творити, як це подається зараз. Цою зовсім не подобалося колупати вугілля - він пішов туди працювати від безвиході й убогості, в буквальному сенсі від голоду".

Альтернативою "Камчатці" міг би стати новий музей Ленінградського рок-клубу. Зараз в невеликому залі культурного центру на Пушкінській вулиці, 10, представлені вінілові платівки, магнітофонні плівки, афіші та фотографії початку 1980-х років. Експонати для музичного музею збиралися по всьому світу. По більшій частині унікальні речі надавалися самими музикантами, їх знайомими і знайомими їхніх знайомих. Так, В'ячеслав Бутусов передав музею інструменти легендарного "Наутілуса", а художник Дмитро Шагін власну модель пам'ятника невідомому гітаристу. Практично у всіх експонатів своя історія.

 

До слова, медіатор Кейта Річардса, не єдиний предмет, пов'язаний із західними виконавцями, Там же представлений, наприклад, підсилювач, подарований Ленінградському рок-клубу Джоанною Стінгрей. За словами Володимира Рекшана, експозиція буде постійно розширюватися і змінюватися. Спеціально для цього в залі викладена книга, в якій бажаючі можуть написати, що саме, пов'язане з андеграундом 1980-х є в їхніх колекціях і на яких умовах вони готові надати це в музейну експозицію.

Теми

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.