Спецпроект

В Португалії відкриють музей та назвуть вулицю на честь Моурінью

У рідному місті Жозе Моурінью Сетубале назвуть вулицю і відкриють музей на честь 50-річного ювілею знаменитого тренера.

Про це пише gazeta.ua.

"Ми лише хочемо віддати належне Моурінью, а ця виставка - один із способів це зробити. Сам Жозе повний ентузіазму і вже підтвердив, що відвідає захід", - наводить слова мера Сетубала Марії Дорес Мейра видання AS.

Серед експонатів на виставці будуть присутні копії всіх трофеїв, завойованих Жозе зі своїми командами, Золотий м'яч, а також пальто, в якому він, очолюючи "Порту", обіграв "Манчестер Юнайтед" в сезоні 2003/04.

Святкове дійство заплановане на 23 березня.

Жозе Моурінью народився 26 січня 1963 року в Сетубале. Протягом своєї тренерської кар'єри, Жозе Моурінью працював в португальських "Бенфіці", "Сортінге", "Лейрії" та "Порту". Саме з "Порту" пов'язані перші гучні успіхи Жозе Моурінью. З цим клубом Моурінью виграв Лігу чемпіонів.

У 2004 році фахівця запросили працювати в лондонський "Челсі", а в 2008 році Моурінью став тренером італійського "Інтера", і йому знову скоряється Ліга чемпіонів. Відзначимо, що Моурінью став третім в історії футболу тренером, якому вдавалося приводити клуби до перемоги в цьому турнірі двічі. Крім Жозе Моурінью таких успіхів досягали Ернст Хаппель і Оттмар Хітцфельд.

У травні 2010 року Жозе Моурінью став головним тренером мадридського "Реала". На цій посаді португальський фахівець трудиться і понині. Разом з "Реалом" Моурінью виграв Кубок Іспанії і чемпіонат. Цікаво, але Жозе Моурінью є єдиним у світі тренером, якому вдавалося з різними клубами вигравати Кубки Португалії, Англії, Італії та Іспанії. Крім того, крім Моурінью ще жодному тренеру не вдавалося приводити свої команди до перемог в чотирьох країнах: Португалії, Англії, Італії та Іспанії.

 

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.