ЗНИК ОРИГІНАЛ ДОГОВОРУ ПРО РОЗПУСК СРСР

З архівів зник історичний документ, що зафіксував факт розпаду СРСР. Ідеться про угоду, яку уклали у грудні 1991 року в Біловезькій Пущі керівники України, Росії та Білорусі.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на колишнього керівника Білорусі Станіслава Шушкевича.

Зникнення Біловезької угоди екс-лідер Білорусі виявив у ході роботи над мемуарами. На думку Шушкевича, можливо, що документ був вкрадений кимось із колишніх співробітників держапарату з метою продажу.

"Важко повірити у зникнення документу такого рівня, але, тим не менш, це факт", - зазначив Шушкевич.

У середу 6 лютого деякі колишні представники керівництва Білорусі і високопоставлені співробітники апарату СНД підтвердили, що мають доступ лише до копій цього документy.

8 грудня 1991 року в мисливському будиночку в Віскулях (Біловезька пуща) відбулися секретні переговори за участю Шушкевича (тоді голови Верховної Ради Білорусі), президента України Леоніда Кравчука та президента Росії Бориса Єльцина.

1999: Єльцин робить президентом Путіна. ВІДЕО

Однією з причин підписання угоди стало голосування громадян України на референдумі 1 грудня 1991 року (тоді ж Кравчук і був обраний президентом) - 90,3% українців підтримали Акт проголошення Незалежності 24 серпня.

8 грудня у Віскулях лідери трьох республік підписали угоду, згідно з яким "СРСР перестав існувати як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність". Це поклало край спробам першого і останнього президента СРСР Горбачова зберегти Союз.

Угода також проголошувала створення Співдружності Незалежних Держав, куди пізніше увійшли ще дев'ять колишніх радянських республік.

"Ми не знаємо, де знаходиться оригінал договору, - заявив глава архівного відділу канцелярії СНД Василь Острейко. - Ми володіємо копією цього документа. Вона завірена відповідно до міжнародних стандартів, але все ж це тільки копія".

Дивіться також:

8 грудня 1991-го. Яким був останній день Радянського Союзу. ВІДЕО

Референдум за Незалежність 1 грудня. Агітація і бюлетені. ФОТО

1923 рік. Як Україна створювала СРСР

Країни Заходу намагалися зберегти Радянський Союз. ЦИТАТИ

Озирнися і побачиш. СРСР не вмер 8 грудня 1991 року

Як розпадався Союз. Спогади доньки Єльцина

25 грудня 1991-го. Горбачов оголошує про смерть Союзу. ВІДЕО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.