Спецпроект

Джордж Лукас хоче відкрити музей сучасного мистецтва

Відомий режисер Джордж Лукас має намір відкрити музей сучасного мистецтва в Сан-Франциско (штат Каліфорнія). Серед функцій музею - присвята фентезійному жанру і демонстрація досягнень графічного дизайну.

Про це повідомляють podrobnosti.ua.

Творець "Зоряних воєн" у вівторок в інтерв'ю каналу CBS продемонстрував частину своєї колекції, шедеврами якої Лукас має намір поділитися з підростаючим поколінням.

"Це світ молодих людей, які мають бути натхненними", - зазначив Лукас. Він показав роботи своїх улюблених художників - Максфілда Перріша і Нормана Роквелла, якими надихався для створення своїх фільмів.

"Ідея полягає в тому, щоб надихнути підростаюче покоління на розширення масштабів всесвіту, - розповів він. - Мотивувати дітей за допомогою власної фантазії опинятися в будь-якої точки світу, робити все, що захочеться, досягати неймовірних висот, інших планет - за допомогою лишень олівця!".

За словами Лукаса, музей продемонструє досягнення сучасного графічного дизайну: "Музей стане присвятою жанру "фентезі" в сучасній культурі. Ми покажемо, як створюються дизайни інопланетного ландшафту, як народжуються дивовижні герої і їх костюми, а головне - що саме слугує відправною точкою для творця".

Колекція Джорджа Лукаса дозволить оновлювати експозицію кожні шість місяців протягом шести років.

Майбутнє відкриття музею Лукас назвав "новим розділом" у своєму житті. Вибір місця виставкового комплексу припав на Сан-Франциско невипадково. "Тут я живу, тут створені всі мої фільми і тут я вийшов на пенсію, саме час для відкриття музею", - сказав режисер.

Теми

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.