У КИЄВІ ПРЕЗЕНТУЮТЬ НОВУ КНИГУ ТИМОТІ СНАЙДЕРА

Книгарня "Є" та видавництво "Дух і Літера" запрошують на презентацію українського перекладу книжки історика Тимоті Снайдера "Перетворення націй".

У своїй книзі відомий американський історик, професор Єльського університету Тимоті Снайдер досліджує феномен народження модерних націй.

Книга починається з розгляду створення в XVI ст. Речі Посполитої – найбільшої держави ранньомодерної Європи. Наприкінці ж ХХ ст., яким і закінчується дане дослідження, землі колишньої Речі Посполитої поділили між собою держави, названі за націями: Польща, Україна, Литва та Білорусь.

Відповідно до найпоширенішого на цей момент уявлення про національність, державні кордони мали охоплювати мовні спільноти. Яким чином з однієї ранньомодерної національної ідеї постали чотири модерні?

Відповідь автора покликана привернути увагу як фахових істориків, так і людей, яким небайдужі питання власної ідентичності.

Час і місце презентації: 20 травня, 18:00. Київ, вул. Лисенка, 3 (метро "Золоті Ворота").

Тимоті Девід Снайдер – американський історик, професор Єльського університету. Спеціалізується на історії Центральної та Східної Європи. Досліджує питання націоналізму, тоталітаризму та голокосту.

Докторський ступінь здобув 1997 року в Оксфордському університеті. Викладає на історичному факультеті Єльського університету. Праці Снайдера опубліковані в наукових журналах різних країн десятьма мовами світу, зокрема німецькою, французькою, польською, російською, українською та ін.

Автор монографій:

  "Криваві землі" (Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin, Basic Books/Random House, 2010), перекладена дванадцятьма мовами світу.
  "Червоний князь" (The Red Prince: The Secret Lives of a Habsburg Archduke, Basic Books/Random House, 2008).
  "Нариси із таємної війни" (Sketches from a Secret War: A Polish Artist’s Mission to Liberate Soviet Ukraine, Yale University Press, 2005).
  "Перетворення націй" (The Reconstruction of Nations: Poland, Ukraine, Lithuania, Belarus,1569–1999, Yale University Press, 2003).
  "Націоналізм, марксизм і сучасна Центральна Європа" (Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz, 1872—1905, Harvard Ukrainian Research Institute and Harvard University Press, 1997).

Є також співавтором книг "Сталінізм і Європа" (Stalinism and Europe: Terror, War, and Domination, 1937–1947, Oxford University Press, 2012, coedited with Ray Brandon) і "Стіна навколо Заходу" (The Wall Around the West: State Borders and Immigration Controls in Europe and North America, Rowman and Littlefield, 2000, coedited with Peter Andreas), а також розділів у колективних наукових виданнях і статей у фаховій та загальній періодиці.

Читайте на ІП інші тексти, де згадується Тимоті Снайдер

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.