Депутати і чиновники добивають українську археологію - заява науковців

Археологи України стверджують, що внесені торік зміни до законів "Про охорону археологічної спадщини" та "Про охорону культурної спадщини" призвели до знищення всього механізму захисту археологічних пам’яток.

Про це йдеться в офіційному запиті, надісланому до українських урядовців і депутатів від імені Спілки археологів.

На думку авторів запиту, зміни в законах суперечать Конституції та ратифікованим ВР міжнародним угодам і поставили українських археологів "на межу виживання".

"Де-факто, обидва закони були зведені до декларації, оскільки всі норми, що регламентували археологічну експертизу, заборону землевідводу та облік земель історико-культурного призначення, були скасовані", - стверджується у запиті.

За словами археологів, відтепер усі функції з землевідведення передані Держкомзему та архітектурним комісіям, які навіть не переймаються тим, що в реєстрі не визначені межі археологічних пам’яток національного та місцевого значення.

"В результаті сам Держкомзем спільно з Міністерством юстиції з початку року займається ... діяльністю зі скасування тих положень законодавства, які ще заважають йому безконтрольно розпоряджатися археологічною спадщиною України", - заявляють археологи.

Науковці стверджують, що тепер при землевідводах і міському будівництві "ніхто не буде зважати на те, що новий власник або будівельник буде нищити культурну спадщину всього українського народу".

Спілка археологів також підкреслює, що нова редакція законів призвела до того, що діяльність охоронних археологічних служб України зупинилася - внаслідок чого десятки спеціалістів-археологів залишилися без роботи, а державний бюджет утратив відповідні надходження.

"Навіть у радянські часи вартість археологічного обстеження вносилася в усі проекти забудови, археологи виявляли сотні нових пам’яток, проводили фіксацію старих, поповнювали колекції музеїв, - зазначається у запиті. - Охоронні археологічні служби України працювали 15 років, а тепер вони поза законом".

Науковці стурбовані, що "жодне з міністерств не втрутилось, коли більшість ВР приймали антиконституційне, антиєвропейське, "безкультурне" рішення". Президент Віктор Янукович теж не відреагував, хоча попередньо заявляв, що візьме це питання під контроль.

Копію запиту надіслано голові Конституційного суду, прем'єр-міністру, міністрам культури і юстиції, а також усім членам профільних комітетів ВР.

Дивіться також:

Що буде з археологією після правок до законів

З проекту Генплану Києва вилучено більшість археологічних пам'яток

У Луганську знищили курган, якому 5 тисяч років

Забудовників, які знищили археологічний шар на Подолі, оштрафували на 2,3 млн

2010: Янукович заплутався у слові "Археологія". ВІДЕО

Украдений тризуб або Як припинити нищення пам'яток

Інші матеріали за темою "Археологія"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.