Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2013/06/14/126097/

У Боярці кілька активісток хочуть викопати з могил солдат Армії УНР

14.06.2013
У Боярці (Київська область) кілька місцевих мешканців вимагають викопати з могил воїнів Армії УНР - через те, що вони були "фашистами" і "українськими бандитами".

Про це повідомляє благодійна ініціатива "Героїка".

13 червня шестеро жінок, які представились мешканками Боярки, відвідали цвинтар, де тривають роботи з упорядкування знищених поховань.

Невідомі намагались зібрати більшу кількість людей з числа перехожих, підбурюючи громадян до знищення пам’ятників солдатам Армії УНР. Однак перехожі до закликів "викопувати фашистьску нечисть із могил" ставились або негативно, або байдуже.

Антипетлюрівські активістки. Невідома у квітковому халаті найбільш активно агітує "знищувати хрести українським бандитам"

Представники Благодійного фонду пропонували невдоволеним городянкам ознайомитись із історичною довідкою про Будаївський цвинтар, на якому поховано шестеро бійців Армії УНР.

Зокрема, кожній жінці вручили виписки з метричної книги, де зазначено, коли, де і який священик поховав українських воїнів. Однак співрозмовниці відмовились читати документи Центрального державного історичного архіву України і лишились непохитними:

"Ми тут давно живемо і ніколи не чули про жодних петлюрівців. Це все вигадка. Комуністи цього цвинтаря не руйнували, його знищили німці під час бомбардування Боярки".

Пані у зеленій сукні заявила, що петлюрівців треба викопувати з могил і вивозити геть на Західну Україну, бо вони (петлюрівці)  вбивали невинних людей. Наприклад, Симон Петлюра повісив рідну тітку нашої співрозмовниці, яка після війни працювала вчителькою на Галичині.

Невдоволені розпочали збір підписів до міського голови з вимогою ліквідувати поховання козаків та старшин Армії Української Народної Республіки.

Благодійний фонд "Героїка" звертається до всіх, хто бажає зберегти українські військові поховання від наруги. Просять узяти участь у чергуванні на кладовищі.

Зголошуйтесь за телефоном: 093 725 67 45, Павло Подобєд.

Дивіться також інші матеріали за темою "Ідіоти"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".