Спецпроект

Найбільший багатій світу разом із Маркесом і Кінгом відкрив музей

Мексиканський мільярдер Карлос Слім (Carlos Slim), який є найбагатшою людиною в світі за версією Forbes, відкрив у Мехіко музей живопису і присвятив його дружині.

Музей Соумайя (Soumaya Museum) названий на честь померлої в 1999 році дружини Сліма, яка народила йому шістьох дітей і допомагала збирати колекцію живопису, яка наразі налічує близько 66 тисяч робіт.

У церемонії відкриття музею взяли участь президент Мексики Феліпе Кальдерон, письменник Габріель Гарсіа Маркес і телеведучий Ларрі Кінг, який назвав дітище Сліма "одним з кращих музеїв живопису в світі".

Експозиція музею розташована на площі 6800 квадратних метрів і включає в себе роботи як мексиканських художників - Дієґо Рівєри (Diego Rivera) і Руфіно Тамайо (Rufino Tamayo), так і великі зібрання європейського живопису.

Серед інших тут представлені шедеври Тінторетто, Ель Греко, Рубенса, Моне, Ренуара, Ван Гога, Матісса, Далі і Міро. Також у музеї зібрана найбільша за межами Франції колекція робіт скульптора Огюста Родена.

Карлос Слім, чий статок наразі оцінюється в 32 мільярди фунтів (понад 50 мільярдів доларів), розбагатів, працюючи у сфері телекомунікацій. На частку оператора Telcel, що належав Сліму, припадає близько 70 відсотків абонентів у Мексиці.

Дивіться також інші матеріали за темами "Мексика" та "Живопис"

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.