Спецпроект

Представлено макет меморіального комплексу в Бабиному Яру

На проведеному наприкінці минулого тижня в Києві з'їзді Ради піклувальників Єврейського агентства "Сохнут" був представлений макет будівництва меморіального комплексу в Бабиному Яру.

Про це пише jewish.ru.

Олександр Левін, голова Світового форуму російськомовного єврейства і Київської єврейської релігійної громади, представив гостям з'їзду макет дизайну меморіалу.

Комплекс, на думку ініціаторів проекту, покликаний стати символом відродження єврейського життя в тому самому місці, де євреїв намагалися стерти з лиця землі.

Головною особливістю меморіалу, спроектованого київським архітектором Віталієм Васягиним, стане інтерактивний павільйон, який планують обладнати всередині пагорба, поруч із футбольним полем, яке зайняло частину розстрільного рову.

У павільйоні голлівудські фахівці зі спецефектів створять атмосферу осені 1941 року. "У залі буде стояти гавкіт вівчарок, лунатимуть команди фашистських конвоїрів, з боків від відвідувача будуть йти на розстріл приречені євреї, цигани, радянські полонені - все, як це було в 1941 році", - розповів журналістам Олександр Левін.

Перед входом до павільйону планують спорудити фонтан, в якому будуть плавати ліхтарики у вигляді поминальних свічок. Фонтан буде перетинати доріжка, в центрі якої зроблять майданчик у формі зірки Давида. Там же буде зведений єврейський общинний центр.

Фото: segodnya.ua

"Комплекс, частиною якого стане і общинний центр, буде яскравим символом відродження. У тому самому місці, де євреїв намагалися стерти з лиця землі, діти буду вивчати Тору ", - заявив Левін.

Будівництво меморіалу планується розпочати вже цього року, а завершити - в 2015-му. За словами Левіна, зараз ще тривають переговори ініціаторів проекту з міською владою щодо виділення землі під будівництво.

Будівництво меморіалу здійснюватиметься фахівцями з кількох країн. Зокрема, розробку програмного забезпечення для інтерактивних інсталяцій в музеї комплексу розробить американська фірма. Фінансову підтримку проекту нададуть бізнесмени України, Ізраїлю, США та інших країн.

 

З'їзд піклувальників "Сохнута" лише вдруге за 90-річну історію цієї організації проходив не в Єрусалимі.

"Той факт, що з'їзд піклувальників Єврейського агентства проходить на Україні, підкреслює теплі стосунки, що склалися між нашими країнами, і дає можливість якимось чином віддячити українському уряду, українськиим діячам за людське розуміння, яке тут відчувають єврейські громади", - зазначив ізраїльський посол в Києві Реувен Дін Ель.

У понеділок на місці масового знищення київських євреїв у Бабиному Яру відбулася меморіальна церемонія, в якій взяли участь делегати з'їзду піклувальників "Сохнута", в тому числі голова цієї організації Натан Щаранський і міністр будівництва Ізраїлю Урі Аріель.

Урочище Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках було місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і військовополонених.

Масового винищення зазнали євреї та цигани - за етнічною ознакою, а також партійні та радянські активісти, підпільники, члени Організації українських націоналістів, священики, порушники комендантської години та інші.

Лише за два дні - 29 і 30 вересня 1941 було розстріляно майже 34 тис. євреїв. За різними даними, в Бабиному Яру під час німецької окупації було розстріляно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

Дивіться також інші матеріали за темою "Бабин Яр" і "Голокост"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.