Російська Вікіпедія замахнулася на Донбас і Харківщину

Російськомовна Вікіпедія розпочала конкурс з написання статей про Південь Росії й три східні області України.

Про це йдеться на сторінці Вікіпедії, присвяченій конкурсу під назвою "Галерея Слави півдня Росії й сходу України", повідомляє УП.

Статті й зображення повинні бути присвячені історії, географії, природі, культурі й знаменитим мешканцям Південного федерального округу й Північнокавказького федерального округу Росії,  а також Харківській, Донецькій й Луганській областям України.

Загальний призовий фонд — 250 000 рублів, розподілений за сімома номінаціями.

Взяти участь у Конкурсі може будь-хто.

Конкурс проводиться з 3 червня 2013 року по 15 жовтня 2013 року.

Як розповів виконавчий директор Вікімедіа РУ Станіслав Козловський, це буде першим конкурсом російськомовної Вікіпедії, за перемогу в якому можна буде одержати грошові призи. Фінанси на конкурс, за його словами, надали спонсори.

Вікіпедія - електронна енциклопедія, заснована в 2001 році Джиммі Bейлсом і Ларрі Сенгером. Власником сайту виступає "Фонд Вікімедіа", що має 19 регіональних представництв.

Основною особливістю енциклопедії є те, що створювати і редагувати статті може, в принципі, кожен користувач інтернету. Вікіпедія створюється багатьма добровольцями з усього світу на 282 світових мовах. Вона містить понад 20 мільйонів статей.

Українська Вікіпедія за числом статей (більше 400 тисяч) перебуває на 14-місці в світі, а за щомісячною відвідуваністю у 2012 році займала від 26-го (у червні і серпні) до 20-го (у квітні) місця серед 285 Вікіпедій різними мовами світу.

У листопаді 2012 року повідомлялося, що українська Вікіпедія стала першою за темпами зросту популярності. Перед тим Україна стала четвертою за кількістю сфотографованих об'єктів у рамках конкурсу "Вікі любить пам'ятки".

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.