Спецпроект

Геракли з Євпаторійського музею вирушили на виставку до Києва

27 липня в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" відкриється Всеукраїнська художня виставка "Велике і величне", приурочена 1025-річчю Хрещення Київської Русі.

Про це пише prostir.museum.

На ній будуть представлені 1000 творів мистецтва з колекції 35 провідних музеїв України. Експозиція виставки буде охоплювати історичний період тривалістю більше п'ятнадцяти тисячоліть - від епохи палеоліту, Трипілля, античних міст Північного Причорномор'я, крізь давньоруське, барокове, класицистичне мистецтво до сецесії, модернізму і постмодернізму. Вперше найцінніші артефакти із зібрань 35 музеїв України зустрінуться в одному часі і просторі. Проект такого експозиційного обсягу, масштабів співробітництва між освітніми і широти географії - безпрецедентне явище в історії Незалежної України.

Три унікальних експоната із зібрання Євпаторійського краєзнавчого музею - кам'яні рельєфи із зображенням Геракла, що відносяться до періоду IV-II ст. до н.е., будуть представлені на виставці. Це - "Апофеоз Геракла", "Відпочиваючий Геракл" і "Геракл що стоїть". Всього в Північно-Західному Криму знайдено 8 рельєфів із зображенням Геракла. Всі вони виконані з місцевого каменю черепашнику і виявлені тільки в цьому регіоні. В інших місцях, де давні греки засновували свої міста, подібних зображень Геракла в камені поки не знайдено.

Поруч з Гераклом завжди присутні його атрибути: шкура вбитого ним Немейського лева, важка сукувата палиця, канфар - посудина для пиття вина, лук і сагайдак для стріл. Цінність рельєфів із зображенням Геракла, виявлених в Північно-Західному Криму, полягає в наявності місцевого своєрідного художнього стилю, який виражається в площинності і схематизмі. Вірогідно, на роботу місцевих грецьких майстрів сильний вплив мали елементи скіфської культури.

Міф про Геракла - сина верховного бога древніх греків громовержця Зевса і смертної жінки Алкмени - народився в глибокій старовині серед дорійських племен. Спочатку Геракла обожнювали і поклонялися йому як богу сонця, а потім стали почитати як героя у всій Греції. Стародавні греки, що заснували більш ніж дві з половиною тисячі років тому свої колонії в Північно-Західному Криму, привезли сюди і свої звичаї, культуру і вірування. У Керкинитиді (нині м. Євпаторія) та її окрузі вони продовжували почитати героя Геракла. Місцеве населення Криму вірило в Геракла як у захисника і покровителя країни та її кордонів. Крім того, цьому міфічному герою греки приписували відкриття багатьох цілющих джерел і грязей і споруджували поблизу її святилища.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.