Спецпроект

Патологоанатом з Німеччини відкрив у Нью-Йорку музей "Світ тіла". ФОТО

Перша в світі постійна виставка Body Worlds, або "Світ тіла", експонатами якої стали людські тіла, почала роботу в Нью-Йорку. Експонати - людські тіла, збережені за допомогою методу пластинації.

Про це пише aif.ru.

Виставку відкрив знаменитий німецький патологоанатом Гюнтер фон Хагенс. Виставлені у музеї тіла зберігаються методом пластинації, який винайшов сам учений.

Інсталяція пластичної групи "Вершник", моделлю якої став журналіст, який ще за життя попросив патологоанатома увічнити його тіло, відкрила виставку на нью-йоркській площі.

"Вершник"

"Навіть мертвому тілу людини притаманна своя естетика. Я дарую цим тілам вічність. Безсмертя в моєму уявленні - це застиглий одухотворений момент. У першу чергу я вчений, але свою науку я звів на рівень мистецтва ", - заявив Хагенс.

За словами вченого, всі експонати його пересувного музею заповідали йому добровільні донори. Патологоанатом імпортував тіла померлих, в тому числі і з Росії, проте після того, як його музей став відомий, нестачі в "матеріалі" у Хагенса немає. Найчастіше свої тіла вченому заповідають жінки у віці до 35 років. Чоловіків набагато рідше хвилює питання про те, що буде з їх тілами після смерті, зазначив патологоанатом.

Хагенс впевнений, що його виставка несе просвітницьку місію. Сам він заявив, що заповідає власне тіло музею. Він би хотів бачити себе протягувати руку в привітанні відвідувачам. Виставки Body Worlds відвідали більше 35 мільйонів осіб.

Теми

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.