Спецпроект

Північна Корея відкрила музей з американським кораблем-шпигуном. ФОТО

У Північній Кореї після реставрації відкрився Військовий музей. У центрі експозиції, яку відкрив лідер країни Кім Чен Ин - "гордість" корейської армії і всього музею, американський корабель "Пуебло", захоплений в 1968 році.

Про це пише tourprom.

У фойє відвідувачів зустрічає чотириметровий заквітчаний "колос", який на ділі виявляється молодим Кім Ір Сеном - дідом нинішнього правителя Північної Кореї і, в прямому сенсі, батьком нації.

Експозиція оспівує осанну Кім Ір Сена, завдяки полководницькому таланту і пророчій мудрості якого країна зуміла протистояти в Корейській війні армії США, яка перевершувала комуністів і силами і технічною міццю.

Конфлікт двох Корей Тривав з 1950 до 1953 року, не вирішивши територіальної проблеми, і залишив ворогуючі сторони у початковій точці. Це не завадило мешканцям півночі назвати дату припинення бойових дій "Днем перемоги" і оголосити її національним святом.

 "Лише під вірним керівництвом партії і вождя робочий клас, народні маси в стані наполегливо вести серйозну і складну революційну боротьбу за перетворення природи і суспільства"

Відкриття музею співпало з 60-річною річницею припинення вогню, що не скріплено жодним дипломатичним протоколом і фактично означає перехід конфлікту у фазу "ні війни, ні миру".

Вдосталь надивившись на гігантську статую Кім Ір Сена, відвідувачі відправляються прямо до американського корабля "USS Pueblo", пришвартованого до берега річки по сусідству з головною будівлею музею.

23 січня 1968 війська північнокорейських ВМФ захопили американський корабель-шпигун. У ході операції загинув один американський військовослужбовець, решта 82 повернулися на батьківщину, попередньо провівши 11 місяців у полоні.

Командування американським ВМФ і екіпаж наполягають на тому, що в момент захоплення корабель не перебував в територіальних водах Північної Кореї.

 "Героїчна Корейська Народна Армія і народ Корейської Народної Демократичної республіки з честю витримали випробування, довівши всьому світу міць країни і суспільства, побудованих на ідеях чучхе, де на чолі поставлено людину і її інтереси"

"Пуебло", як і раніше, числиться у складі бойової флотилії США, а його захоплення уряд країни розцінює як "акт відвертого піратства, вперше вчиненого іноземною армією проти американського військового корабля за більш ніж 150 років".

Іншого погляду дотримуються у Північній Кореї, де "Пуебло" вважається трофеєм, який заслужено дістався країні в ході Холодної війни і наочно свідчить про те, що у неї вистачить сил, щоб дати відсіч ворожому "американському імперіалізму".

На борту реконструйованого "Пуебло" туристам з особливою гордістю показують відсік, де зберігаються письмові зізнання, зроблені власноруч окремими членами американського екіпажу.

На борту "Пуебло": моряк КНДР і туристки з Китаю. Джерело: photoblog.nbcnews.com

Відкриття після реконструкції Військового музею стало частиною цілої серії урочистих заходів, приурочених до "Дня перемоги", який відзначався в Пхеньяні на минулому тижні і був прикрашений грандіозним військовим парадом.

Як відомо, у лютому 2013 року лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що новий музей повинен стати "основним центром антиамериканського виховання в КНДР".

Дивіться також інші матеріали за темами "Холодна війна" та "КНДР"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.