Спецпроект

ТІЛЬКИ 2% УКРАЇНЦІВ НІЧОГО НЕ ЗНАЮТЬ ПРО ГОЛОДОМОР

26% опитаних фондом "Демократичні ініціативи" та соціологічною службою Ukrainian Sociology service добре знайомі з проблематикою Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це повідомила директор фонду Ірина Бекешкіна.

Респондентів запитували про рівень обізнаності про Голодомор.

Ще 53% опитаних знають про Голодомор "в загальних рисах", 19 % - "щось про це чули".

2% опитаних нічого не знають і не чули про Голодомор.

Рівень інформованості про Голодомор істотно залежить від віку: добре обізнаними з цією проблематикою вважають себе люди старше 55 років (42%), 21% у віці 30-54 років і 16% - віком до 30 років.

Результати опитування показали, що основним джерелом інформації про Голодомор є засоби масової інформації - з них про Голодомор дізналися 60% опитаних.

48% дізналися про Голодомор від родичів, 23% - під час навчання у вищому або середньому навчальних закладах, 17% - від знайомих чи друзів, 13% - з історичних і художніх книжок, 8% - з Інтернету.

На питання, чим був спровокований Голодомор, 22% опитаних розділили думку, що його спровокували природні обставини, а 64% опитаних вважають, що Голодомор був викликаний діями влади на чолі зі Сталіним і мав штучний характер.

При цьому більшість українців (61%) вважають, що вшанування жертв Голодомору має відбуватися на державному рівні.

Опитування проводилося з 5 по 16 жовтня. Опитано 2000 респондентів старше 18 років у всіх областях України.

За останніми соціологічними дослідженнями, 66% українців вважають Голодомор геноцидом, 22% заперечують таке твердження.

Дивіться також:

36% українців вважають Сталіна великим вождем

83% українців хочуть, щоб Україна була незалежною

82% українців вважають День Перемоги великим святом

59% українців вважають Голодомор геноцидом - березень 2012 року

57% українців не вважають УПА борцями за незалежність

Інші матеріали на тему "Соціологія"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.