У Білорусі провели реконструкцію, присвячену Брестському миру. ФОТО

Під Брестом удруге провели міжнародний військово-історичний фестиваль, присвячений підписанню перемир'я на Східному фронті Першої світової війни у грудні 1917 року.

Про це повідомляє "Білоруський партизан".

Реконструктори організували фестиваль у селі Скокі за 10 км від Бреста - саме тут, у маєтку шляхтичів Німцевичів відбувалися переговори між делегаціями Німецької імперії та її союзників (Австро-Угорської імперії, Османської імперії та Болгарії) і більшовицької Росії та УНР.

15 грудня 1917 року завершився перший етап перемовин, внаслідок яких було укладено тимчасове перемир'я між Німеччиною і більшовиками.

Підписання перемир'я 15 грудня. Оскільки "Скокський мир" звучало неблагозвучно, його назвали "Брестським". Це й наступні фото: wikipedia.org

При цьому радянській делегації повідомили про прагнення "народів, які населяють Польщу, Литву, Курляндію і частини Естляндії та Ліфляндії", створити незалежні держави.

Братання солдатів Австро-угорської та Російської армій під час перемовин під Брестом

Під час другого етапу перемовин свою делегацію у Брест надіслала Центральна Рада.

Представники Києва заявили, що влада Ради народних комісарів (більшовицького уряду, створеного у Петрограді після перевороту в жовтні 1917 року) не поширюється на територію Української Народної республіки.

Українська делегація на переговорах

На цьому етапі більшовицьку делегацію очолював Лев Троцький, який створив wikileaks-сенсацію того часу, оприлюднивши секретні міждержавні угоди царського уряду про розподіл Південної Європи і Малої Азії.

Російська делегація вустами Троцького визнала УНР повноправною стороною в переговорах.

 "Мир з Україною". Екстрений випуск газети з міста Любек (Німеччина), 9 лютого 1918 року

У лютому 1918-го Німеччина з союзниками і УНР уклали сепаратну угоду, яка стала першим мирним договором Першої світової війни.

Реконструкція. Німці. Ці й наступні фото: Максім Хлєбєц (belaruspartisan.org) 

Союзники Російської імперії у Першій світовій - Британія, Франція та США - відмовилися взяти участь у перемовинах під Брестом. Вони уклали перемир'я із німцями восени 1918 року.

Німеччина, в якій бушувала соціалістична революція, остаточно визнала свою поразку у 1919-му і виплачувала репарації переможцям до 2010 року.

 

У військово-історичній реконструкції під Брестом узяли участь 12 клубів із Білорусі, України та Росії.

 Російська імператорська армія

Бойові дії з холостими патронами розгорнулися за садибою Німцевичів.

 

Реконструкція відтворювала події, характерні для довгої і кривавої Першої світової війни. Елементи фортифікацій виготовили з підручного матеріалу - дерева, шпали, полотняні мішки. Також відтворили село, за яке і йшов реконструкторський бій.

 

"Вже другий рік у вас в Скоках беремо участь у реконструкції, - зазначив київський реконструктор Олександр. - Костюми роблю сам. Від наполеонівських війн до Другої світової в шафі висять мундири. Найбільша проблема сьогодні - це відсутність снігу. Куди ефектніше б усе виглядало".

 

Тепер у селі працює виставка військових одностроїв із приватних колекцій. Відвідувачі зможуть навіть приміряти на себе військові мундири.

Дивіться також:

Янукович подивився реконструкцію битви за Дніпро. ФОТО

Реконструкція боїв із поляками у Львові 1918-го. ФОТО

Бій УПА з НКВД і переодягненими чекістами. ФОТО

Танки в снігу. Бій ЧА з Вермахтом під Києвом узимку 1943-го. ФОТО

Зустріч на Ельбі. Реконструкція останньої битви Першого Українського. ФОТО

1864: Громадянська війна в США. Реконструкція битви у Глушині. ВІДЕО

Інші матеріали за темою "Реконструкція"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.