ПОМЕР ТВОРЕЦЬ АВТОМАТУ КАЛАШНИКОВА. Історичні ФОТО

Помер конструктор найпоширенішої на Землі стрілецької зброї Михайло Калашников. Його родина походила з Кубані.

Про це повідомляє РІА "Новості".

Михайло Калашников помер на 95-му році життя після важкої тривалої хвороби. З 17 листопада він перебував у реанімаційному відділенні клініко-діагностичного центру Удмуртії (республіка у складі Російської Федерації).

Михайло Калашников народився 1919 року в селі Кур'я Алтайського краю (нині РФ), у багатодітній селянській родині.

Батько Тимофій і мати Олександра - родом із кубанських селян. У 1930 році родина Тимофія Калашникова під час кампанії з розкуркулення була вислана з Алтайського краю у Томську область Росії.

Старший сержант Михайло Калашников під час роботи над створенням зброї

З 1938 року Калашников проходив строкову службу в Київському Особливому військовому окрузі. Там він розробив інерційний лічильник для обліку фактичної кількості пострілів з ​​танкової гармати і створив прилад для обліку моторесурсу танкового двигуна.

За останній винахід командувач Київським військовим округом генерал Георгій Жуков нагородив Калашникова іменним годинником.

Михайло Калашников із АК

У жовтні 1941 року в боях під Брянськом командир танку Калашников був важко поранений. Перебуваючи у відпустці за станом здоров'я, він розробив свою першу модель пістолета-кулемета, яка не надійшла на озброєння через дорожнечу виробництва.

1947 рік. Боєць групи УПА в рейді територією Словаччини. В нього в руках німецька штурмова гвинтівка StG-44 конструкції Гуґо Шмайссера (1943 рік) - власне, перший масовий "автомат" у світі. Існує цілий ряд конспірологічних теорій про те, що АК - копія StG. Мовляв, оскільки Шмайссер з 1946 до 1952 року працював в КБ "Іжмаш", то Калашников привласнив собі чужу конструкцію. Росіяни наголошують, що обидва автомати подібні переважно візуально - і ця подібність пояснюється застосуванням обома зброярами газовідводного механізму. Загалом же конструкції АК і StG доволі різняться, а Шмайссер, на жаль, не залишив свідчень про свою роботу в Іжевську

У 1945 році конструктор узяв участь у конкурсі на розробку автомата під патрон зразка 1943 року - так званий "проміжний патрон", середній між малопотужним пістолетним і занадто потужним гвинтівковим.

Сконструйована Калашниковим зброя стала першою армійською "штурмовою гвинтівкою" ("автоматичним карабіном") в СРСР. 

 Радянський навчальний плакат про різновиди АК-47, їхні характеристики і додаткове приладдя

Характерно для зброї цього типу, автомат Калашникова (АК) поєднував найкращі якості гвинтівки (можливість вести ефективний прицільний вогонь на кількасот метрів) і так званого "пістолету-кулемету" (помірна вага і габарити зброї, можливість стріляти чергами, місткий магазин і невелика віддача).

Вперше широкій публіці АК було продемонстровано у фільмі 1955 року "Максим Перепелиця" - про українця в радянській армії (у головній ролі - Леонід Биков). На фото: сучасний рімейк афіші фільму

На початку 1949 року 7,62-міліметровий АК-47 було прийнято на озброєння.

 Ізраїльський спецназівець із АК-47 святкує перемогу, освіжаючись у Суецькому каналі. Подолавши єгипетський опір, ізраїльтяни захопили Синайський півострів. Шестиденна війна, 1967 рік

З того часу Михайло Калашников працював у відділі головного конструктора Іжевського машинобудівного заводу.

"Розвивайте революційні традиції і посилюйте бойову підготовку!" Плакат маоїстського Китаю, 1975 рік. Зброя на запобіжнику, не вистрелить :)

Вперше АК був використаний у бойових діях під час придушення радянськими військами антикомуністичної революції в Угорщині 1956 року.

Радянський танкіст за допомогою "калаша" прикриває відступ свого екіпажу з підпаленої машини під час вуличних боїв біля Чехословацького радіо. Прага, 1968 рік

Крім АК-47, конструктор створив модернізований автомат АКМ і автомат зі складаним прикладом АКМС.

 Рентгенівський знімок солдата, пораненого в живіт пострілом з АК-47 (патрон зразка 1943 року, калібр 7,62 мм) під час В'єтнамської війни 1960-х років. Видно численні фрагменти оболонки кулі і сталевий сердечник, який теж залишився в рані

Після переходу на калібр 5,45 міліметрів у 1970-х були розроблені моделі автомата Калашникова АК-74, в тому числі і з коротким стволом.

Ілюстрація з видання Міноборони СРСР "Посібник із 5,45-мм автомата Калашникова..." 1976 рік

Також серед розробок Калашникова - ручні, станкові й танкові кулемети. Загалом у його конструкторському бюро створено більше сотні зразків бойової зброї.

Соціалістичний президент Чилі Сальвадор Альєнде захищає свій палац під час військового перевороту Піночета в 1973 році. З цього автомату Альєнде зрештою і застрелиться

На початку 1970-х років Калашников створив мисливський самозарядний карабін "Сайга", сконструйований на базі АК.

Радянські десантники із АКС (зі складеним прикладом) під час виконання "інтернаціонального обов'язку" в Афганістані, 1987 рік

Генерал-лейтенант Михайло Калашников - двічі Герой Соціалістичної праці, лауреат Сталінської і Ленінської премій.

Ліванський повстанець-шиїт під час вуличних боїв у Бейруті, 1987 рік

Калашников був почесним членом (академіком) Російської академії наук. У 2012 році його ім'я присвоєно Іжевському державному технічному університету.

1973 рік, поселення Вундед-Ні у штаті Дакота (США). Активіст Руху американських індіанців із "калашем". Активісти захопили поселення, в якому у 1890-му відбулася різанина індіанців-сіу, і проголосили незалежну індіанську державу. Акція, задумана як символічна, вилилася в 71-денний збройний конфлікт - найдовше протистояння в США з часів тамтешньої Громадянської війни

У серпні 2013 НВО "Іжмаш" було перейменовано у ВАТ "Концерн "Калашников".

Іракські жінки на військовому параді, 2003 рік

Автомати і кулемети конструкції Калашникова є основною стрілецькою зброєю Армії України і деяких підрозділів МВС.

Морська піхота Збройних сил України із АК-74У

Загалом вони перебувають на озброєнні у 55 країнах світу і вважаються простою та надійною зброєю. Повний армійський курс із користування АК складає всього 10 годин.

Бійці кримського "Беркуту". Ліворуч - АК із глушником, запобіжник переведено у положення "вогонь одиночними пострілами"

Автомат (штурмова гвинтівка) Калашникова - найпоширеніша зброя на Землі. Разом із модифікаціями АК складає 15% всієї стрілецької зброї у світі, за що й потрапив у Книгу рекордів Гіннесса.

Сомалійський пірат із ручним кулеметом конструкції Калашникова

За 60 років було випущено від 70 до 100 млн екземплярів АК - включно з ліцензійним виробництвом і нелегальними "клонами".

Нікарагуа, 1984 рік. Соціалістичний уряд озброїв цю жінку для мобілізації у випадку нападу правих опозиціонерів-"контрас"

Модифікації автомату виробляються у десятках країн світу - від Фінляндії до Південної Африки, від Ізраїлю до Індії.

Естонський солдат в Іраку з ізраїльською модифікацією "Ґаліл". У свою чергу, снайперська модифікація "Ґаліла" українського виробництва "Форт-301" перебуває на озброєнні спецпідрозділів СБУ та Служби зовнішньої розвідки

Автомат Калашникова став символом повстанської боротьби. Його зображено на державних гербах чотирьох країн, які здобули незалежність у XX сторіччі.

 Герб Мозамбіку

З АК було розстріляно подружжя Чаушеску. Автомат Усами бен Ладена, вивезений американськими спецназівцями з Пакістану після знищення лідера "Аль-Каїди", перебуває у музеї ЦРУ.

Усама бен Ладен із АК-74У

АК потрапив на 4-те місце у списку Playboy "50 виробів, які змінили світ" - поступившись комп'ютеру Apple Macintosh, протизаплідним таблеткам та відеомагнітофону Sony Betamax.

"Захищай Бруклін" - футболка з Нью-Йорку

З 1970-х АК завдяки своїй дешевизні, надійності і характерному вигляду стає частиною масової культури - зокрема, голлівудської кінопродукції і суспільного життя Африки, Близького Сходу, Азії та Кавказу.

Підлітки з Демократичної республіки Конго. "Калаша" тут можна купити за кілька доларів

В Мексиці АК став улюбленою зброєю кримінальних картелів, оспівуючись у так званих "наркобаладах" - піснях про суворе блатне життя. За впізнавану форму магазину зброя отримала в Латинській Америці назву "Козлиний ріг".

Українські школярі на навчальних стрільбах з АК-74. Тячівський район Закарпаття, 2013 рік. Фото: konigsfeld-school.pp.ua

У 2011 році Міноборони РФ повідомило, що більше не закуповуватиме АК-74, оголосивши конкурс на створення нової штурмової гвинтівки.

Дивіться також інші матеріали за темою "Зброя"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.