Велику Французьку революцію виклали онлайн. СКАНИ

Стенфордський університет і Національна бібліотека Франції виклали в мережу 14 тисяч зображень - у великому розширенні - в рамках проекту "Цифровий архів Французької революції".

Проект складається з двох частин - "Парламентські архіви" і "Зображення Французької революції".

Робочі мови архіву - англійська та французька.

Інтернет-адреса проекту - frda.stanford.edu.

Архів містить документи та зображення, розсортовані за часовою шкалою, що дозволяє легко знайти потрібний артефакт.

 Парламентські архіви

Крім документів, користувач архіву може переглянути скани тогочасних ілюстрацій, гравюр, фотографій медалей, монет та інших предметів.

 Меркурію - символу торгівлі - перекривають кисень

Кожна одиниця контенту атрибутована за походженням, авторством і місцем зберігання оригіналу.

 Підписи депутатів-радикалів під присягою про проголошення Національних установчих зборів

Крім хронологічної шкали, автори пропонують і тематичні розділи - від "Король і королівська родина" й "Політичне суперництво та соціальні конфлікти" до "Політика в будуарі" (з фактично тогочасною порнографією, яка зображувала життя привілейованих станів).

Страта короля Людовіка XVI-го

Велика Французька революція (1789-1799) вважається головним переломним моментом в історії європейської демократії.

Внаслідок системних революційних подій абсолютна монархія у Франції впала, було проголошено світську парламентську республіку "вільних громадян". Конституційні права де-юре отримали буржуазія, ремісники та селяни.

 Карикатура 1789 року. "Третій стан" (міщани, купецтво та селяни) тягне на собі два привілейовані у французькій монархії стани (шляхту і священників). Третій стан був рушійною силою революції

Бурхливий розвиток політичного процесу під час революції призвів до радикалізації суспільства, масових страт (було страчено і самого короля), військових мобілізацій та експорту республіканських ідей в сусідні країни.

Жахіття революційного терору у британській імперській пропаганді

Зрештою до влади прийшов успішний республіканський воєначальник Наполеон Бонапарт, якого в 1804 році проголосили імператором.

Дивіться також:

Відкрито онлайн-архів Першої світової війни. ФОТО

В інтернет виклали знайдений у церкві архів ОУН(м)

Як писати про Голодомор. Інструкція російським архівістам

Оцифровано архівні щоденники бійців УПА

Інші матеріали за темою "Архіви"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.