Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2014/04/1/142191/

МЗС просить Нідерланди повернути кримські колекції в українські музеї

01.04.2014
МЗС України передало ноту своїм нідерландським колегам із проханням гарантувати повернення експонатів із кримських музеїв, які перебували на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Амстердамі.

Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на директорa департаменту інформаційної політики МЗС України Євгена Перебийноса.

"28 березня була вручена нота МЗС України, адресована Міністерству закордонних справ Нідерландів, з проханням гарантувати повернення даних предметів", - сказав він.

Також Перебийніс зазначив, що посольство України в Нідерландах продовжує вживати заходів щодо повернення Україні об'єктів культурної спадщини, які знаходяться в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" була відкрита в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - у Криму.

Там зібрані археологічні знахідки, серед більш 500 експонатів - артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, домашнє начиння стародавніх греків і скіфів.

Нагадаємо, що Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".