Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2014/04/24/142566/

Нацбанк випустив медаль у пам'ять Небесної Сотні. ФОТО

24.04.2014
Національний банк випустив пам’ятну медаль "Небесна сотня на варті", вшанувавши пам’ять людей, які загинули під час трагічних подій у Києві на початку 2014 року.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

"Пам’яті відважних людей, патріотів України Національний банк присвячує пам’ятну медаль, увічнюючи подвиг Героїв Небесної сотні", – зазначив голова НБУ Степан Кубів. – Понад сто життів обірвалися для того, щоб повернути нашій Батьківщині майбутнє. Це величезна ціна, і це неоцінимий, неоплатний борг".

Пам’ятну медаль "Небесна сотня на варті" виготовлено з нейзильберу, якість карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – до 100 000 штук.

Коштуватиме пам’ятна медаль 20 гривень (у сувенірній упаковці – 30 гривень).

 

На аверсі медалі зображено архангела Михаїла в оточенні українського орнаменту; під ним написи: "Мамочко, вибач за чорну хустину, за те, що віднині будеш сама. Тебе я любив і любив Україну, вона, як і ти, була в мене одна" та "Героям слава!".

 

На реверсі – герої подій українського Майдану на барикаді, один із яких тримає синьо-жовтий Державний Прапор України (використано тамподрук); угорі напис "Небесна сотня на варті".

 

Вірш-реквієм "Мамо, не плач. Я повернусь весною…", рядки якого розміщено на аверсі медалі, неодноразово звучав зі сцени Майдану. Автор твору – поетеса Оксана Максимишин-Корабель.

Над створенням пам’ятної медалі працювали художник-скульптор – Анатолій Дем’яненко та скульптор – Володимир Атаманчук.

Дивіться також інші матеріали за темою "Нумізматика" та "Майдан"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".