В Одесі - розкол реконструкторів-лицарів. Частина переїхала в Крим

Cеред любителів середньовічної історичної реконструкції в Україні стався розкол. Із політичних причин частина "лицарів" припинила участь у фестивалі з історичного фехтування в Білгород-Дністровській фортеці і переїхала до Криму.

Про це повідомляє Думская.

Традиційно турніри з історичного фехтування проходили в Білгород-Дністровському (Аккерман) на Одещині. Організаторами лицарських боїв були товариства "Сталева ліга" та "Сталеве братство".

Розкол серед реконструкторів стався після трагічних подій в Одесі 2 травня, повідомляє видання із посиланням на газету, вибачте, "Вести".

"Сталева ліга" вирішила перенести масштабний річний лицарський турнір із Білгорода-Дністровського в Генуезьку фортецю в Судаку (Крим).

"Перенесення місця турніру пов'язане з особистими позиціями, там нам буде зручніше, - пояснив голова оргкомітету турніру Дмитро Кокшаров. - Ми вже мали досвід проведення фестивалю в Судаку у 2006 році, тому знову вибрали це місце".

15-17 серпня в Генуезькій фортеці організують Кубок співдружності, а 22-24 серпня - чемпіонат із групових боїв, запрошують на турнір і одеситів.

Втім, вже наступного року, можливо, лицарі-перебіжчики повернуться до Білгорода-Дністровського. За їхніми словами, "якщо все буде добре в країні".

Однак і цього літа Аккерманська фортеця без історичних середньовічних боїв не залишиться. У липні тут пройшли Кубок України, молодіжний і жіночий чемпіонати, 26-27 липня відбудеться Кубок Бессарабії за участю молдовських реконструкторів, на черзі - турнір "Аккерманський клинок".

"Ми намагаємося, щоб лицарські бої та реконструкції були поза політикою, але кожен так чи інакше робить свій вибір, - сказав організатор лицарських турнірів у Білгород-Дністровському, одесит Сергій Пархісенко. - Через ситуацію в країні менше стало і глядачів, і лицарів".

Видання зазначає, що один із засновників "Сталевої ліги", колишній директор телеканалу АТВ і глава одеської обласної організації нелегальної партії "Русское единство" Борис Ємець виїхав до Криму ще в березні 2014 року. Наразі в окупаційній владі півострова він виконує обов'язки директора телерадіокомпанії "Крим".

Також: "Знайдено унікальні написи Білгород-Дністровської фортеці. ФОТО"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.