Спецпроект

В Мінську відкрили оновлений музей Великої вітчизняної. ФОТО

У Мінську відкрили оновлену експозицію Білоруського державного музею Великої вітчизняної війни.

На відкритті музею побувала Гістарычная праўда.

Старий Музей ВВВ вимагав "модернізації відповідно до сучасних музейних трендів", наголошують білоруські журналісти.

Над оновленим музеєм - червоний прапор

У перший день подивитися на музей прийшло дуже багато людей. Миттєво утворилися черги ...

Прейскурант. 1000 білоруських рублів = 1 грн

Попередня експозиція створювала враження, що це музей історії партизанського руху в окупованій нацистами Білоруській РСР - через сильний акцент, зроблений на "народних месниках".

 

У новому музейному комплексі партизанська складова хоч і значна, але все ж більш гармонійно вписана в загальний контекст.

1 вересня 1939 року...
...17 вересня 1939 року

Лише побіжно згадується про участь жителів Західної Білорусі в Вересневій кампанії 1939 року. Разом із тим тоді мундири Війська Польського на себе одягли 70 тисяч білорусів і багато з них загинули в ході запеклих боїв з нацистами, зазначає видання.

Зразок етикетки до експонату

Особливий інтерес викликає "розповідь" про життя в БРСР в 1940-1941 роках. Відвідувачам за допомогою інтерактивного меню пропонують подивитися унікальну архівну хроніку, що розповідає про життя в областях (в тому числі і новоприєднаних) радянської Білорусі:

 Натискаєш на карту - і на екрані хроніка, що розповідає про життя відповідного регіону

Видання наголошує, що хотілось б в оновленій експозиції побачити більше експонатів з 1920-30-х років, коли Західна Білорусь перебувала у складі польської держави.

У партизанській зброярні

"Так, це не радянська історія, але така доля нашої Білорусі, яка майже цілих 20 років була розділена між Другою Річчю Посполитою та СРСР, - зазначає "Гістарычная Праўда". - Але від цього історія Західної Білорусі та її жителів не перестала бути нашою, білоруською історією".

 Радянські мінометники

На думку, головним плюсом нового музею стали чудово зроблені діорами, що розповідають про різні етапи війни, і величезна кількість оригінальних зразків і копій військової техніки воєнних років.

Фігури союзників по антигітлерівській коаліції. Це американець, є ще француз і британець, поляка немає

Як відомо, на відкритті оновленого музею ВВВ в Мінську був присутній президент РФ Владімір Путін, який заявив, що учасники Другої світової війни в Білорусі воювали за єдність білорусів і росіян.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.