Конкурс студентських наукових робіт «Український визвольний рух 1920-х—1950-х років» ПРОДОВЖЕНО

Конкурс студентських наукових робіт "Український визвольний рух 1920-х—1950-х років", який проводиться вже четвертий рік поспіль, продовжено до 17 жовтня.

Молодим науковцям пропонують дослідити повстанський рух на Наддніпрянщині у 1920-х роках, селянський опір колективізації, ідеологію та програми українського націоналізму в 1920—1950-х років, чільних постатей ОУН та УПА того періоду, а також повсякденне життя підпільників та повстанців.

Передбачено 3 премії для переможців (премія за найкращу роботу – 3 000 грн та дві премії по 2000 грн та 1 000 грн відповідно), а також подарункові комплекти наукових видань із зазначеної тематики. Також за рішенням Конкурсної комісії окремі конкурсанти можуть отримати відзнаки – грамоти і комплекти книг. 

Учасниками конкурсу можуть стати студенти українських вищих навчальних закладів.

На конкурс можуть подаватися наукові роботи з таких напрямів:

• повстанський рух на Наддніпрянщині у 1920-х роках. Цілком доречними будуть як студії, присвячені окремим повстанням чи отаманам, так і дослідження, що охоплюють певний регіон;

• селянський опір колективізації;

• ідеологія та програми українського націоналізму в 1920—1950-х роках. Автори можуть пропонувати теми, пов’язані як із певними аспектами ідеології (наприклад, "Геополітичні ідеї на шпальтах "Розбудови нації"" чи "Соціальні функції держави в роботах публіцистів ОУН другої половини 1940 — початку 1950-х рр."), так і з її творцями (наприклад, "Діяльність Миколи Сціборського в Парижі", "Діяльність Яослава Моралевича в США");

• чільні постаті ОУН та УПА в 1920—1950-х рр. (організатори зацікавлені у дослідженнях, присвячених або малорозробленим в історіографії особам, або аспектам діяльності лідерів ОУН та УПА, які не ставали предметом розгляду дослідників раніше);

• діяльність окремих структурних одиниць ОУН і УПА в певний період (наприклад, "Діяльність ОУН на Черкащині 1941—1943 рр.");

• повсякденне життя підпільників та повстанців у 1920—1950-х рр. (цілком прийнятними можуть бути теми, пов’язані із заняттями повстанців у таборі чи системою забезпечення харчами, особливостями проживання у криївках тощо).

Водночас організатори виходять з того, що тематика заявки цілком може виходити поза заявлені межі, якщо надано відповідне обґрунтування. Нас цікавлять оригінальні роботи, оперті на аналіз наявної історіографії та написані з використанням джерел.

 

Для участі у конкурсі потрібно до 17 жовтня 2015 року подати електронний пакет документів: 

1) заявку (заповнюється он-лайн одночасно з надсиланням конкурсних матеріалів), 

2) конкурсну роботу у вигляді наукової статті (згідно з вимогами),

3) власне фото у форматі jpeg, 

4) ілюстрації до статті у форматі jpeg (якщо такі є), 

5) підписи до ілюстрацій (при їх наявності) у форматі Word на адресу konkurs@cdvr.org.ua.

Матеріали, які надійдуть на адресу Конкурсу пізніше 17 жовтня 2015 року, або не відповідатимуть визначним вимогам не реєструються і до розгляду не приймаються.

Конкурсна комісія повідомляє про прийняття чи відхилення матеріалів пошукувачів. 

Кожний учасник має право представити на Конкурс лише одну дослідницьку роботу та за умови, що ця конкурсна робота подається на участь у Конкурсі студентських робіт "Український визвольний рух 1920-х – 1950-х рр." вперше та не подана на інші конкурси. 

Наукові роботи колективів авторів до участі у Конкурсі не допускаються. Якщо наукова робота виконана у співавторстві, то конкурсант має чітко вказати, що саме було зроблено ним, і подавати на конкурс опис своєї частини роботи. В іншому випадку робота буде вважатися плагіатом.

Кожну роботу незалежно оцінюють члени експертної комісії за чотирма критеріями: 1) актуальність і новизна дослідження; 2) знання історіографії і джерельної бази проблематики; 3) повнота розкриття теми, обґрунтованість поданих висновків; 4) грамотність викладу матеріалу та його оформлення.

Ступінь відповідності кожному з критеріїв вимірюється шкалою від 0 до 5 балів. Максимальна оцінка, яку конкурсант/ка може отримати від кожного з п’яти членів Конкурсної комісії дорівнює 20 балів.

Загальна оцінка конкурсної роботи становить суму оцінок п’ятьох експертів і максимально може дорівнювати 100 балів. Трьома переможцями Конкурсу стануть ті пошукувачі, які наберуть найбільшу кількість балів. 

Конкурсна комісія не розглядає скарги та апеляції щодо результатів Конкурсу та залишає за собою право не роз’яснювати конкурсантам отримані оцінки. 

До 2 листопада 2015 року Конкурсна комісія розгляне роботи та повідомить учасникам дату, місце оголошення результатів та відзначення переможців.

За результатами конкурсу у листопаді 2015 року буде проведено науково-архівний семінар, в якому візьмуть участь провідні історики з тематики українського визвольного руху ХХ ст., а також конкурсанти, які отримають запрошення від організаторів заходу. 

Переможці конкурсу обов’язково повинні взяти участь у семінарі, що стане умовою їхнього нагородження. 

Конкурсна комісія:

• к.і.н. Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті; 

• к.і.н. Володимир Панченко, директор Інституту суспільних досліджень;

• д.і.н. Іван Патриляк, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

• Руслан Забілий, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького";

• к.і.н. Марта Гавришко, керівниця академічних програм Центру досліджень визвольного руху.

Із додатковими запитаннями просимо звертатися до Марти Гавришко (konkurs@cdvr.org.ua, +38(063) 628-68-60, https://www.facebook.com/havryshko)

Організатори: Центр досліджень визвольного руху, Інститут суспільних досліджень, Центр історії державотворення України в ХХ столітті НаУКМА, історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" за підтримки Українського інституту національної пам’яті та Міністерства освіти і науки України. 

Конкурс вперше проводився 2012 року. Із результатами Конкурсів попередніх років можна ознайомитися на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.