У Росії підрозділ "Меморіалу" визнали "іноземним агентом"

5 листопада міністерство юстиції Російської Федерації включило у список некомерційних організацій - "іноземних агентів" Науково-інформаційний центр "Меморіал" – регіональну організацію, що входить до складу Міжнародного історико-просвітницького товариства "Меморіал".

Про це передає ИТАР-ТАСС.

 "Це – величезний удар для всіх тих, хто займається пам’яттю жертв радянського терору", – заявив керівник Міжнародного "Меморіалу" Арсеній Рогінський. За його словами, напередодні мін’юст провів перевірку організації та видав акт про відповідність її діяльності некомерційної організації з функціями іноземного агента. Однак два тижні, відведені на оскарження цього акта, ще не спливли. Рогінський обіцяє позиватися на міністерство до суду.

У самому мін‘юсті РФ заявили, що "факт відповідності організації ознакам некомерційної організації, яка виконує функції іноземного агента, встановлено в ході планової виїзної перевірки, проведеної Головним управлінням міністерства юстиції Російської Федерації по Санкт-Петербургу".

 Фото: ИТАР-ТАСС/Сергій Карпов

Між іншим, це вже четверта членська організація міжнародного товариства "Меморіал", яку внесено до реєстру "іноземних агентів".

Раніше такими визнали регіональне відділення громадської організації "Комісія із захисту прав людини "Меморіал" в Комі", міжрегіональну громадську організацію "Інформаційно-просвітницький центр "Меморіал" і міжрегіональну громадську організацію "Правозахисний центр "Меморіал".

Науково-інформаційний центр "Меморіал" було створено політв’язнем 1960-х рр. Веніаміном Йофе як осередок наукового забезпечення роботи історико-архівної комісії товариства "Меморіал".

Нині він включає в себе архів, бібліотеку, дискусійний і виставковий простір, віртуальний музей ГУЛАГу. Окрім цього, організація займається освітніми та видавничими проектами, проводить читання та інші заходи.

За словами Рогінського, НІЦ "Меморіал" зібрав унікальну базу даних про місця поховань жертв радянських репресій, якої немає ні в державних органів, ні в інших громадських організацій. Зокрема поховання в Сандармосі в Карелії і в Ковальовському лісі під Петербургом були знайдені саме "Меморіалом".

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".