Книгу, яка руйнує міфи про Другу світову війну, презентують у Києві

Через 70 років після завершення Другої світової війни ми все ще перебуваємо у полоні міфів, табу й пропаганди. Напередодні відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом Український інститут національної пам'яті разом із видавництвом "Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" презентують книгу, що спростовує чимало таких міфів.

"Війна і міф. Невідома Друга світова" зібрала в собі 50 сюжетів від 15 авторів, що досліджували та опрацьовували розсекречені документи та білі плями нашої історії.

У Книгарня Є книгу представлять читацькій аудиторії її автори: Володимир В`ятрович, Сергій Громенко, Максим Майоров, Сергій Рябенко, Вікторія Яременко, Ігор Бігун.

 

"Міфи про війну колишню стали зброєю у війні теперішній. Тому їх розвінчання важливе, щоб зрозуміти, як було насправді, побачити справжнє обличчя однієї з найбільших трагедій у нашій історії" – каже співавтор і редактор, Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Книжка "Війна і міф" може "розмінувати" кілька десятів міфів про Другу світову війну, що існують у пострадянській колективній пам'яті та були побудовані на фальсифікаціях, маніпуляціях або замовчуванні фактів" – додає співавтор і редактор Олександр Зінченко. 

"Війна і міф. Невідома Друга світова" є спільним проектом Українського інституту національної пам'яті та видавництва "Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля" за участі Центр Досліджень Визвольного РухуЕлектронний архів Українського визвольного руху, "Історичної правди", просвітницького проектуLikбез. Історичний Фронт.

Четвер, 5 травня, 18:30

Місце: книгарня "Є", вул. Лисенка, 3, станція метро "Золоті ворота"

Вхід вільний.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.