Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2016/07/11/149134/

АНОНС: 12 липня в Києві - лекція В'ятровича про польсько-український конфлікт у 1942-1947 роках

11.07.2016
12 липня у Києві Володимир В’ятрович прочитає лекцію:
«ТАБЛОЇДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ: роль медіа у висвітленні польсько-української війни 1942-1947 років»

Про взаємовплив медіа та історичної науки, про політиків як інтепретаторів минулого розповість історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у своїй лекції "Таблоїдизація історії". 

"В інформаційну епоху уявлення і про сучасність, і про минуле визначають, насамперед, засоби масової інформації. Поступово ЗМІ стають головним інструментом формування історичних знань для більшості громадян", — каже дослідник, водночас уточнюючи, що "така роль ЗМІ не завжди є позитивною"

Що відбувається, коли журналісти та політики беруться за важкі та багатозначні історичні теми? Як історикам, що пропонують складні та масштабні пояснення, конкурувати із короткими медійними меседжами? 

Науковець пояснює, що виникає таке явище, як "таблоїдизація" історії: коли не історичні дослідження формують повідомлення ЗМІ, а через них – суспільні уявлення, а навпаки – медійні меседжі починають формувати історіографічні концепції. 

Про те, як медійна популярність теми польсько-українського конфлікту в період Другої світової і в перші повоєнні роки вплинула на її представлення в історіографії та суспільні уявлення в Польщі й Україні, – у лекції Володимира В'ятровича. 

Інформація, яку отримають слухачі, допоможе орієнтуватися в історичних темах, що сьогодні стають об’єктом маніпулювання під час інформаційної війни та політичних дискусій.

Вівторок, 12 липня, 18.30

Місце: Український кризовий медіа центр,  вул. Хрещатик, 2

Вхід вільний
 

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".