АНОНС: У Києві презентують нову "Історію українського війська" від LIKБЕЗу. ВІДЕО

22 вересня відбудеться презентація нової книги Громадського просвітницького проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт" - "Історія українського війська".

Про це повідомляє "УкрІнформ". Це перше за останні 80 років науково-популярне видання, яке пропонує незалежний погляд на історію українського війська від найдавніших часів до сьогодні.

Книга демонструє сучасний погляд на історію українського війська. У ній представлені історії звичайних українських вояків, які завжди слугували щитом для своєї Батьківщини, обороняючи рідну землю від загарбників.

Видання присвячено світлій пам’яті героїв, які загинули за волю України, а також першій "Історії українського війська" під редакцією Івана Крип'якевича.

 

Проект реалізовано спільними зусиллями істориків, археологів, дослідників та реконструкторів під керівництвом Кирила Галушка, координатора проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт".

Науковий керівник видання – Василь Павлов, співробітник науково-дослідної частини історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка. Благодійна організація "Стратком УА" надає інформаційну підтримку проекту.

Книгу було видано у вересні у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" тиражем у 5 тис. примірників.

Учасники презентації:

Віталій Гайдукевич, координатор волонтерської групи "НОВЕ ВІЙСЬКО"; 

Василь Павлов, науковий редактор видання, співробітник науково-дослідної частини історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Олексій Сокирко, співавтор видання, кандидат історичних наук, доцент історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Андрій Руккас, співавтор видання, кандидат історичних наук, доцент історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка; 

Олександр Ком’яхов, художник-ілюстратор книги; 

Кирило Галушко, координатор проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт"; 

Оксана Горбач, керівник Production Hub БО "Стратком УА".

Пряму трансляцію з презентації можна буде переглядати онлайн за лінком на каналі YouTube:

22 вересня, четвер, 11.00 

Місце: інформаційна агенція "Укрінформ", Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. "Театральна"), зала 1.

Організатори: Благодійна організація "Стратком УА" та Громадський просвітницький проект "LIKБЕЗ. Історичний фронт".  

Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.