Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2016/10/9/149228/

Заступник Голови УІНП видав книгу про антиколгоспні повстання в УСРР

09.10.2016
У видавництві «Смолоскип» побачила світ нова книга «1930. У.С.Р.Р. Повстання», що присвячена досі малознаній сторінці недавнього нашого минулого - масовим антивладним протестам українського селянства напередодні Голодомору.

Про це "Історичній правді" повдомили в Українському інституті національної пам'яті. Видання являє собою збірку науково-популярних нарисів про антивладні повстання, виступи, "волинки" 1930-го року в різних регіонах тодішньої УСРР від Поділля до Херсонщини, Луганщини та Чернігівщини.

"Ідея книги народилась у 2014 році, під час підготовки фотодокументальної виставки Українського інституту національної пам’яті "Спротив Голодомору", - говорить автор книги, заступник голови Інституту, к. і. н. Володимир Тиліщак. – "Збираючи матеріали до виставки, зіткнувся із тим, що попри те, що історики в цілому добре знають про антивладні протести в Україні у 1930-му році, але імена учасників, перебіг повстань у конкретних селах і районах сьогодні залишаються майже не знаними.

Тож для того, щоб привернути увагу до цих малознаних сторінок минулого і була розпочата робота над книгою", - наголошує В.Тиліщак.

Як відомо, у 1930 р. Україною прокотилася масштабна хвиля селянських масових виступів і повстань проти політики розкуркулення і колективізації. За даними тодішніх спецорганів протягом  року в УСРР відбулося понад 4000 масових виступів. У партійних і чекістських документах ці протестні виступи називаються переважно "волинками". 

Істориками встановлено причини та наслідки протестів, їх загальні характерні риси.  Але у наукових дослідженнях майже не фігурують імена лідерів, учасників цих повстань, залишаються не висвітленими перебіг конкретних таких "волинок".

Тож нове видання у науково-популярній формі знайомить читача із галереєю повстань, "волинок" у різних регіонах України, відкриває для масового читача імена учасників цих антивладних протестів.

 

Нариси, що увійшли до книги, написані, передусім, на основі архівних кримінальних справ учасників цих протестів. Використовуються спогади очевидців та народні перекази про повстання.

Таким чином, книга складається із передмови, у якій дана загальна характеристика причин, форм, перебігу та наслідків масових селянських виступів та 18 нарисів про окремі прояви цієї боротьби з різних регіонів України.

Це, зокрема, нариси про повстання у тодішніх Шепетівській та Тульчинських округах, на Любарщині, Херсонщині, а також про Павоградське і Драбівське повстання, виступи в Яськах Одеської, Боршні Чернігівської, Круглому Луганської областях та інші "волинки".

Унікальність збірки у тому, що у ній вперше, і не лише у популярній літературі, але й історичній науці, буде представлено галерею конкретних повстань і протестних виступів з різних регіонів України 1930 р. 

Наприкінці книги подано перелік джерел на основі яких готувалися нариси. Загальний обсяг книги 208 сторінок. Серед близько 50 ілюстрацій - фото учасників протестів, сторінки із кримінальних справ, повстанські листівки, карти територій охоплених повстаннями.

Книга "1930. У.С.Р.Р. Повстання" видрукована за державною програмою "Українська книга", тож її тираж, передусім, буде направлено у публічні бібліотеки України. Але за інформацією видавництва, буде  надрукувано також додатковий наклад книги, який і надійде у книгарні, де її зможуть придбати зацікавлені.

Зміст:

Українська жакерія 1930 року. Замість передмови

Месник Шевченкового краю

"Церкви, хоч постріляйте всіх, не дамо!"

"Праникова хмара" Круглівського повстання

Хресний хід до державного кордону

Любарське повстання

Яський "бабський бунт"

Повстала Полонщина

"З понеділка на вівторок Плебанівка встала"

Бій у Гарячківці

"Геть з нашої землі". Волинка у Нових Гороб’ях

"Злетіла корона, злетить і зірка". Таємниці Павлоградського повстання

Драбівське повстання і справа "гренадерів"

"За віру христову і проти колгоспу"

"Куркульське повстання" на Херсонщині

Устинівський "заколот"

"Сюди люди добрі біжіть, бо вже приїхали грабувати"

 Наліт на Кам’янську міліцію

Отаман з легенди

Джерела

Читайте також: 

ДОНОСИ, САМОГОН І БАЙДУЖІСТЬ ДО МАЙНА. ЯК ГОЛОДОМОР ЗМІНИВ ЖИТТЄВИЙ УКЛАД СЕЛА

Радянська преса 1932-1933: "Голодні бунти на Заході, нові ресторани у Харкові"

"Українські зошити" - французький комікс про Голодомор і ностальгію за СРСР

Ще в 1930-му проти влади повстав мільйон українців - Людмила Гриневич

Голод у СРСР. Уривок із книги Тимоті Снайдера "Криваві Землі"

Всі матеріали за темою "Голодомор"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".