Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2016/11/3/61159/

Канада видала документи про Голодомор з Таємного архіву Ватикану

03.11.2016
Професор канадського університету Любомир Луцюк та ватиканіст отець Афанасій Маквей видали англомовну книжку "Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану про Великий Голод 1932-33 років у радянській Україні".

Про це повідомляє прес-служба ЦДВР.

Науковці знайшли та опрацювали 56 архівних документів, які доводять усвідомлення Ватиканом катастрофічних масштабів Голодомору та визнання штучності його виникнення.

Світова презентація видання відбулася в Римі за підтримки посольства України у Ватикані та з участю представників дипломатичних представництв різних країн при Святому Престолі.

Професор американського університету Джона Кеббота Федеріко Арджентьєрі, який вивчає українську історію вже багато років, наголосив, що Голодомор був геноцидом з метою винищення селянського населення в Україні. Зокрема тому, що у порівнянні з іншими голодами у світі український стався в мирний час, а тодішній уряд намагався приховати цей факт від світу.

"Під час написання книги ми ставили перед собою кілька питань: чи було відомо Ватикану про Великий Голод в Україні? Якою була його реакція? - розповів Луцюк. - У той час дипломатичні стосунки між двома країнами було перервано, все ж Ватикан шукав можливості допомогти в обхід офіційних каналів. Зокрема, ним було запропоновано викупити пшеницю, призначену на експорт, і з метою передачі її в голодуючі райони".

"У матеріалах є свідчення, що Папа Римський Піо XI дуже емоційно реагував, коли чув про це, і навіть плакав, і казав: "Ми мусимо щось робити", - додав Маквей. - Були листи з України, в яких ішлося про ті події, і все це друкували у ватиканському часописі "Osservatore Romano". Папа сам наполягав, що це слід публікувати, щоб світ знав про це".

Нагадаємо, Ватикан як держава визнав Голодомор геноцидом.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".