Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2016/12/14/149393/

Нідерландcький суд вирішив повернути "скіфське золото" Україні

14.12.2016
Амстердамський окружний суд (Нідерланди) постановив передати Україні музейні експонати виставки "Крим – золото та таємниці Чорного моря".

Про це повідомляє "Новое время". Рішення суд прийняв на підставі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою, витвори мистецтва потрібно повернути суверенній державі, які надала їх для тимчасової експозиції.

Уданому випадку, це – Україна. Колекцію, яка налічує понад 500 археологічних експонатів, оцінюють у 1,5 млн євро.

У середовищі медіа її охрестили "скіфським золотом", хоча насправді абсолютна більшість предметів не є виробами з дорогоцінних металів і належить не лише до спадщини скіфів.

Однак судове рішення не означає, що ці старожитності повернуться в Україну зразу. Поки не спливе тримісячний термін на апеляцію, "золото" залишатиметься в Голландії.

Нагадаємо, виставку "Крим – золото та таємниці Чорного моря" (нід. "De Krim — Goud en geheimen van de Zwarte Zee") в Археологічному музеї Алларда Пірсона було сформовано з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташовується в Києві, а чотири – в Криму.

Оскільки Нідерланди не визнали російську анексію Криму, яка відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

Випадок зі "скіфським золотом" ускладнюється тим, що в міжнародному праві немає рекомендацій для подібних сценаріїв.

Українська сторона відправила свою делегацію від Міністерства культури для політичної підтримки судового процесу в Нідерландах. 

Дивіться також:

Скіфське золото в Амстердамі. Як Україна бореться за повернення скарбів

Все за темою "Скіфи"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".