Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2016/12/22/149408/

До польських архівів передали найбільшу приватну колекцію документів Армії Крайової

22.12.2016
20 грудня до Архіву новітніх актів у Варшаві передали велику колекцію документів ветерана АК Станіслава Костки-Домброви.

Ця збірка – найбільша колекція, присвячена польській партизанській армії, створена приватною особою передає monitor-press.info з посиланням на видання "Wprost". Серед паперів – листівки, преса, плакати й оригінали листів і газет Армії Крайової.

Урочиста передача та презентація відбулися у вівторок, 20 грудня, в приміщенні Фонду Польської підпільної держави. Відтоді документи зберігатимуться в державному Архіві новітніх актів завдяки зусиллям Міністерства культури й національної спадщини Польщі та Центральної дирекції державних архівів.

ДОВІДКА:

Станіслав Костка-Домброва під кінець Другої світової війни створив партизанську групу на території колишнього округу Армії Крайової Перемишль, пізніше – на території округів Санок і Кросно. Після війни був головою Відділу інформації та безпеки, керівником служби безпеки "Стража", яка охороняла підпільну антикомуністичну організацію "Воля і незалежність".

5 березня 1946 року його арештували спецслужби комуністичної Польщі й засудили на 7 років ув’язнення. За свою діяльність зі збереження пам’яті про солдатів Армії Крайової Костка-Домбровський отримав нагороду Хранителя національної пам’яті Інституту національної пам’яті.

Крім того, він нагороджений найвищою військовою відзнакою – орденом "Virtuti Militari" V класу, орденом "Polonia Restituta" III i IV класів, Хрестом доблесних, Срібним хрестом заслуги з мечами, Військовою медаллю, хрестом Армії Крайової та Партизанським хрестом.

Як повідомлялося раніше, польські історики виступили із засудженням політизації історичної науки.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".