Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/01/19/149475/

ЦРУ розсекретило майже мільйон історичних документів. Чимало є про Україну

19.01.2017
Центральне розвідувальне управління США виклало в загальний доступ на своєму сайті 775 тисяч документів про свою діяльність у минулому. Разом вони складають 13 млн сторінок.

Про це інформує українська служба Бі-Бі-Сі. В електронному архіві можна знайти відомості про діяльність ЦРУ в часи "холодної війни", зокрема в Корейській та В’єтнамській війнах.

Крім того, є дані про дослідження питання прибульців та телепатії. Загалом, розсекречені справи – це розвідувальна інформація військово-політичного характеру та наукові дослідження.

Чимало місця в архіві присвячено Українській РСР. Побіжний огляд документів складає враження, що ЦРУ-шників цікавила інформація військового характеру (укріплення, заводи, лінії комунікацій), політична ситуація й особливості життя місцевого населення.

Так, є різні доповідні та аналітичні записки з питань українського націоналізму, діяльності ОУН, УПА та УГВР, національних меншин, донесення про голод 1946—1947 років в Україні та виправно-трудові табори в УРСР та за її межами, останні наукові здобутки Академії наук тощо.

Повідомлення ЦРУ про голод 1946-1947 років в Україні .

Усі документи, що стосуються України можна переглянути в архіві ЦРУ за ключовим словом "Ukraine".

"Цікаво, що ЦРУ у своїх повідомленнях чітко вказувало, що українські націоналісти ніколи не поділяли антисемітської політики нацистів, а у 1941 році намагалися лише за допомогою Німеччини відновити незалежність України", — прокоментував появу онлайн-архіву історик Володимир Бірчак, який уже встиг ознайомитися із файлами, які стосуються українського визвольного руху.

 Карта України в одному з файлів ЦРУ 1957 року



Найзагадковіші файли стосуються програми "Stargate", яка займалася вивченням екстрасенсорних здібностей.

Потрапили у відкритий доступ усі ці документи непросто. Хоча ще в 1995 році їх розсекретив президент Білл Клінтон, доступ до них був ускладнений.

З 2000 року отримати доступ до цього архіву (CREST - CIA Records Search Tool) можна було тільки з чотирьох комп'ютерів в Національному архіві в штаті Мериленд у певні години.

Організація "MuckRock", яка допомагає всім охочим  отримувати інформацію в уряду США на підставі "Закону про свободу інформації", подала до суду на ЦРУ в червні 2014 року.

Повідомлення ЦРУ про зміщення Леоніда Мельникова з посади Першого секретаря ЦК КПУ

"MuckRock" обґрунтувала позов тим, що база даних фактично недоступна.Те, що складна процедура доступу є перешкодою для багатьох дослідників, визнало й саме ЦРУ.

Спочатку в розвідувальному управлінні повідомили, що їм знадобиться цілих 28 років, щоб викласти всі документи в Інтернет. Правда, в 2015 році термін скоротили до шести років.

У 2016 році творець проекту з розкриття інформації "Glomar Disclosure" Майкл Бест вирішив зібрати гроші на проект з оцифрування бази CREST за схемою краудфандингу. Після цього в ЦРУ погодилися прискорити процес.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".