Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/03/20/149630/

Листівки та звернення початку Української революції 1917 р. оприлюднено в Е-архіві. СКАНИ

20.03.2017
Галузевий державний архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху оприлюднив онлайн листівки, звернення та газети першого місяця Української революції 1917 р.

"У перше, Украінський тридцятиміліонний Народе, Ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто Ти і як хочеш жити, як окрема нація. З цього часу в дружній сім'ї вільних народів могутньою рукою зачнеш сам собі кувати кращу долю", — такими словами представники Української центральної ради звертались до українців у березні 1917 року (орфографію збережено). Відтепер ці та інші інформаційні матеріали початку Української революції доступні на Електронному архіві визвольного руху.

 

"Відозви яскраво ілюструють настрої українських революціонерів березня 1917 р., які дивилися на майбутнє крізь "рожеві окуляри" та сподівалися на можливість існування вільної України в складі федеративної демократичної Росії, — говорить директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут. — Подальша історія показала, що ні в рамках демократичної, ні будь-якої іншої Російської держави, вільна Україна існувати не могла. Яскравим підтвердженням цього факту є й те, що листівки та газети Центральної Ради зберігалися раніше в архівах НКВД-КҐБ як таємні матеріали".

Серед оприлюднених на Е-архіві матеріалів є також примірник газети "Вісти з Української Центральної Ради у Київі" № 2 від 21 березня 1917 р. та перший випуск вісника Київського українського студентства "Стерно" від 24 березня 1917 р.

Також оприлюднено відозву професора Михайла Грушевського до українців — професорів і викладачів вищих шкіл, відозви Головної української студентської ради до українського студентства та примірники програми з’їзду українських професорів і вчителів у Києві, запланованого на 5 квітня 1917 р.

Ознайомитися з усіма архівними документами можна на сайті Е-врхів за посиланнямРаніше на Е-архіві оприлюднили колекцію матеріалів про Михайла Грушевського з архівів КҐБ.

Нагадаємо, 2017 Указом Президента оголошено Роком Української революції 1917 – 1921 років.

 

Довідка:

Українська революція 1917—1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Основні етапи революції: діяльність Української Центральної Ради, проголошення її Універсалів (березень 1917 — квітень 1918), правління гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918) та встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху (грудень 1918 — листопад 1921).

Попри те, що до середини 1920-х років усі землі сучасної України опинилися під владою чотирьох держав, питання єдності української нації вже ніколи не ставилося під сумнів. Саме під час Української революції було проголошено незалежність України, продемонстровано можливість цивілізованого демократичного збирання територій в єдину суверенну державу.

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є сервісом відкритого он-лайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Проект реалізовується спільно Центром досліджень визвольного руху, Львівським національним університетом імені Івана Франка та Національним музеєм "Тюрма на Лонцького" за участі Архіву СБУ, Українського інституту національної пам’яті та Національного університету "Києво-Могилянська академія". Сьогодні в Е-архіві доступні копії 23981 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".