Інститут нацпам'яті оскаржив скасування декомунізації в Баштанці

1 червня Український інститут національної пам'яті надіслав баштанському міському голові листа із закликом призупинити рішення про повторне перейменування декомунізованих вулиць. Паралельно прохання розібратися в ситуації були спрямовані до Національної поліції, ГПУ і СБУ.

Про це інформує офіційний сайт УІНП.

25 травня цього року Баштанська міська рада (Миколаївська область) ухвалила рішення, яким перейменувала окремі об’єкти топоніміки у Баштанці. Зокрема, до переліку ввійшли вулиці, раніше перейменовані у зв’язку з декомунізацією.

Так, вулиці Небесної Сотні повернули попередню назву вулиця Баштанської республіки, вул. Підпільників ОУН – вул. Васляєва, вул. Д. Боровика – вул. Ватутіна, вул. М. Василенка – вул. Горького.

Український інститут національної пам'яті надіслав міському голові Баштанки І. Рубському лист, в якому наголосив, що згадане рішення суперечить чинному законодавству, й закликав призупинити його відповідно до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні".

Водночас Український інститут національної пам’яті звернувся з відповідними листами до голови Національної поліції С. Князєва, Генерального прокурора Ю. Луценка, голови Служби безпеки В. Грицака з проханням провести у межах компетенції перевірку викладених фактів та в разі встановлення протиправних дій притягнути винних осіб до відповідальності, передбаченої законом.

Нагадаємо, вулиці Баштанської республіки, Васляєва, Ватутіна й Горького були перейменовані розпорядженням голови Миколаївської ОДА від 21 травня 2016 року згідно з декомунізаційним законодавством як такі, що містили символіку комуністичного тоталітарного режиму. Це рішення є чинним й обов’язковим до виконання.

"Оскільки перейменування об’єктів топоніміки з символікою комуністичного тоталітарного режиму у м. Баштанці згідно передбаченої Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" процедури вже відбулося, будь-яке нове перейменування має відбуватися за процедурою, визначеною Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій" та Порядком проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, та об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989", – йдеться в листі.

Таким чином, за загальною процедурою об’єктам топоніміки можуть бути присвоєні імена осіб, які "внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України; здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини; зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя".

Водночас забороняється присвоювати об’єктам топоніміки імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, працювали у радянських органах державної безпеки, назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік та похідні від них, а також назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Тому повернення вулицям міста Баштанки декомунізованих назв суперечить чинному законодавству.

Зазначаємо, що відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України "виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів" є кримінальним злочином і "карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої".

У листі до міського голови Баштанки Український інститут національної пам’яті також пояснив, чому рішення Баштанської міської ради суперечить Конституції України, не враховує вимог чинного законодавства, зокрема законів України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті", Указу Президента України "Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті" від 28.01.2010 року № 75/2010, Указу Президента від 11.02.2015 №69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні", а також йтиме у розріз з вимогами Стратегії національно- патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13.10.2015 № 580/2015.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.