На італійському курорті поліція викрила клуб, де відпочивали прихильники Муссоліні. ФОТО

9 липня італійський антитерористичний поліцейський підрозділ здійснив облаву на пляжний клуб "Пунта Канна", оформлений у фашистському стилі.

Правоохоронці закцікавился місцем на адріатичному курорті Кіоджа неподалік Венеції після публікації в місцевій газеті La Repubblica, повідомляє The Telegraph.

На території пляжного комплексу, розрахованому на 650 осіб, кабінки для перевдягання прикрашені портретами фашитського диктатора Італії Беніто Муссоліні, написи прославляють газові камери, а відпочивальники вітаються піднесенням випрямленої руки догори.

При вході в клубний комплекс можна побачити плакат із написом: "Антидемократична режимна зона. Не морочте нам голову". Далі вздовж доріжки до піску можна побачити інший напис: "Правила: порядок, чистота, дисципліна, суворість… захист власності – стрільба впритул, якщо не подобається – мені начхати" і "сервіс лише для покупців, інакше кийок до зубів!".

Пляжний комплекс оголошує себе антидемократчиною зоною. Фото: LA REPUBBLICA

Напис на таблиці, яка позначає туалети, написано: "Це туалети для нього, для неї, для лесбіянок і геїв".

"Тут діють мої правила", – каже власник клубу 64-річний Джіанні Скарпа, стоячи навпроти білих дверей до кабінки, прикрашених словами "Газова камера, вхід заборонено".

Що 30 хвилин Скарпа транслює через клубні гучномовці "комюніке", в яких прославляє Муссоліні та критикує демократію, яка "його розчаровує", а також закликає на битву з "людською сволотою у світі, яка становить 50% тих, хто сюди не може зайти".

Скандал, який виник навколо клубу, досяг італійського парламенту. Тож у понеділок власникові наказали прибрати всі згадки про фашизм.

 На плакаті - фотографії Муссоліні та рекомендації, як давати фашистський салют. Фото: LA REPUBBLICA

"Я шокований такою толерантністю до того, що відбулалося на березі відомого й популярного курорту. Хотілось би знати, з ким укладав договір цей джентльмен", – сказав Дієго Колловіні, представник національної організації партизанів, які боролися з фашистськими військами в часи Другої світової війни. 

Префект Венеції наказав власникові Скарпі здійснити "негайний демонтаж усіх згадок про фашизм у написах, вказівниках чи інших письмових формах". Власнику також наказали "утриматися від поширення інформації з критикою демократії".

Його можуть звинуватити в виправданні фашизму та поширенні ненависті та расової дискримінації.

"Це скандал, який ми попросимо обговорити у парламенті", – каже Емануеле Фіано, депутат лівоцентристської Демократичної партії.

Його колега по партії депутат Антоніо Місіані сказав, що він порушить цю справу на засіданні уряду. "Це геть неприйнятно та ганебно. Пляжний клуб слід закрити", – переконаний він.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".