АНОНС: Фестиваль "Гетьманська слава" на честь Івана Мазепи в Коломаку

22 липня в селищі Коломак Харківської області відбудеться культурно-мистецький фестиваль "Гетьманська слава" та урочисте відкриття пам'ятника Іванові Мазепі з нагоди 330-річчя обрання його гетьманом.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" написав Віктор Козоріз, співголова Громадської ради з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом.

Урочисті заходи в Коломаці розпочнуться вже о 9.00 з молитви за гетьманом Мазепою, яка проходитиме у місцевій Свято-Воскресінській церкві. А об 11:00 у районному будинку культури розпочнуться різні культурно-просвітницькі заходи, в т. ч. виставка плакатів і картин, присвячених гетьману Мазепі, пересувна виставка Харківського історичного музею, презентація книжкової продукції тощо. 

 

Відкриття самого фестивалю відбудеться о 15.00 на місцевому стадіоні, а відкриття й освячення пам'ятника І. Мазепі заплановано на 18.00 (за київським часом).

Пам'ятник авторства скульптора С. Гурбанова уже встановлений на пагорбі в Коломаку.

О 20.30 на місцевому стадіоні розпочнеться прем'єра опери "Мазепа", в якій буде задіяно більше 200 артистів та обслуговуючого персоналу.

Організатори фестивалю подбали й про додаткове автобусне сполучення між Харковом та Коломаком. Також о 12.00 з Південного залізничного вокзалу Харкова до станції Коломак буде відправлятися додатковий дизель-потяг, яким можна буде дістатися й назад, до Харкова (виїзд о 23.30).

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.