Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/08/12/150143/

На Тернопільщині націоналісти демонтували пам'ятник радянському піонерові. ФОТО

12.08.2017
10 серпня активісти націоналістичних організацій демонтували пам'ятник "піонеру-герою" Васі Шишковському в м. Шумську Тернопільської обл.

Демонтаж здійснили члени Всеукраїнського об'єднання "Тризуб" ім. С. Бандери та Національно-визвольного руху "Правий сектор", передає прес-служба Тернопільського загону ВО "Тризуб".

За словами націоналістів, місцева влада всіляко відкладала демонтаж, хоча відповідне рішення Шумська міська рада ухвалила ще в 2016 році.

Фото: ВО "Тризуб" ім. Степана Бандери

Відповідно до радянської легенди, Вася Шишковський - 12-річний піонер, який у часи німецько-радянської війни році допомагав радянським партизанам і солдатам Червоної армії, а після вигнання нацистів - активний член шумського осередку піонерської організації. За це Васю в грудні 1944 році, начебто, живцем спалили в хліві "українські буржуазні націоналісти - поліцаї".

За даними джерел "Історичної правди", Вася Шишковський загинув від сліпої кулі неподалік від місця, де відбувався бій між підрозділом УПА та НКВД. Культ "піонера-героя" створила радянська пропаганда.

 

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".