Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/08/28/150183/

Запрацював польський сайт із свідченнями про злочини тоталітаризмів

28.08.2017
Центр дослідження тоталітаризму ім. Вітольда Пілецького (Польща) створив Інтернет-портал "Записи терору".

На сайті зібрано біля 2 тисяч свідчень, які походять із фондів архіву Інституту національної пам’яті Польщі. Їх було розсекречено 19 грудня 1998 року.

Це свідчення тих, хто після Другої світової війни свідчив про злочини, які вчинили німецькі нацисти під час окупації Польщі в 1939—1945 роках. Письмові записи свідчень  зберігалися Головною комісією з розслідування німецьких злочинів у Польщі та її правонаступниками.

 

Записи містять історії людей, чиї родичі були розстріляні нацистами, вбиті під час різанини у варшавському районі Воля під час Варшавського повстання 1944 року, під час пацифікації сіл тощо. Крім того, є спогади польських євреїв про життя в гетто та про депортації до таборів смерті.

Невдовзі портал обіцяють доповнити свідченнями про злочини радянського тоталітарного режиму. А 17 вересня Центр дослідження тоталітаризму опублікує спогади вояків армії генерала Андерса, яка формувалася на території СРСР і залишила її в 1942 році.

Сайт доступний польською та англійською мовами і доступний за адресою zapisyterroru.pl

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".