Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/09/12/150451/

У справі вбивства художника УПА Ніла Хасевича з’явилася постраждала сторона

12.09.2017
У справі за фактом убивства художника УПА Ніла Хасевича співробітниками МГБ УРСР з’явилася постраждала сторона.

Про це написав ініціатор розслідування член ГО "Національний центр правозахисту" Денис Поліщук у своєму блозі на сайті "Цензор.net".

Витяг із клопотання Д. Поліщука 

Це внучата племінниця Ніла Хасевича Світлана Кожебаткіна. Вона є онукою Федора Хасевича – рідного брата графіка УПА.

6 вересня вона подала заяву до прокуратури про залучення її до провадження як потерпілу сторону.

Витяг із заяви Світлани Кожебаткіної 

На додачу, Поліщук опублікував документ з архіву СБУ, який засвідчує, що Федір Хасевич був священиком і доводився братом Нілу Хасевичу.

 

Нагадаємо, завдяки закону про доступ до архівів репресивних органів СРСР дослідники отримали доступ до особової справи офіцера КГБ Бориса Стекляра, права на який вони домагалися з 2015 року.

У квітні 2017 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом загибелі повстанського художника Ніла Хасевича під час чекістсько-військової операції в 1952 році. Одним із керівників операції був капітан держбезпеки Борис Стекляр, а також  капітан Михайло Маркелов та старший лейтенант Михайло Мудрицький.

Крім "боротьби з бандитизмом", стало відомо, що Борис Стекляр у 1960-х роках виконував оперативні завдання проти українських націоналістів у радянських концтаборах.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".