Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2017/11/8/151440/

Білий дім ушанував 7 листопада як Національний день пам’яті жертв комунізму

08.11.2017
У США Білий дім із нагоди сотих роковин більшовицького перевороту в Росії, відомого також як Жовтнева революція, 1917 року оприлюднив заяву, в якій визначив цей день як Національний день пам’яті жертв комунізму.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

"Більшовицька революція призвела до постання Радянського Союзу і його темних десятиліть репресивного комунізму, політичної філософії, несумісної зі свободою, добробутом і гідністю людського життя", – мовиться в заяві.

У ній нагадано, що за останнє століття комуністичні тоталітарні режими по всьому світі вбили понад 100 мільйонів людей, а ще незліченно більше людей було змушене зазнати експлуатації, насильства і невимовного спустошення.

"Ці кроки, здійснені під брехливим приводом визволення, систематично окрадали невинних людей, позбавляючи їх Богом даних прав на вільне сповідання віри, свободу зібрань і незліченних інших прав, які ми вважаємо священними і недоторканними. Громадяни, які пригнули свободи, зазнавали поневолення з боку держави через примус, насильство і страх", – заявили в Білому домі.

"Сьогодні ми згадуємо тих, хто загинув, і тих, хто продовжує страждати під владою комунізму. В пам’ять про них і на честь нестримного духу тих, хто відважно боровся за розповсюдження свободи і вільних можливостей по всьому світі, наша нація підтверджує рішучий і твердий намір світити світлом свободи всім, хто прагне світлішого, вільнішого майбутнього", – мовиться в заяві прес-служби Білого дому США.

Нагадаємо, рівно 100 років тому, 7 листопада 1917 року в Петрограді група більшовиків на чолі з Володимиром Леніним (Ульяновим) здійснила збройний переворот, яким повалила демократичний революційний уряд і захопила владу. До чого призвела радянська влада в Україні, читайте в довідці Українського інституту націоанльної пам'яті.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".